A rovat kizárólagos támogatója

Az ukrajnai harcok a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) is láthatók – nyilatkozta Matthias Maurer német űrhajós. A május elején az ISS-ről a Földre visszatérő asztronauta elmondta: az űrállomás 90 perc alatt kerüli meg a Földet, és közben az űrhajósok jól látják bolygónkat az ISS ablakain keresztül.

Hathónapos tartózkodása alatt számos emberi beavatkozást figyelt meg: Dél-Amerikában jól látható volt a határ a termőföld és a dzsungel között – a tüzek füstjén keresztül. Máshol viszont hiába kereste a térképen szereplő gleccsereket és tavakat, olykor nem látszódnak ezek az űrből. Nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire fontos tudatosítani az emberekben, hogy meg kell védeni a bolygó ökoszisztémáját.

Az asztronauták az űrben követték az ukrajnai háborút is, részben a híroldalakat olvasva, részben a saját szemükkel.

“Amikor a háború elkezdődött, Ukrajnában is nagyon sötét volt éjszaka” – mondta Maurer. Az emberek lekapcsolták a villanyt, mert féltek, hogy megtámadják őket. Csak a becsapódó lövedékek és füstoszlopok kis villanásait lehetett látni – mesélte, a Tagesschau német lapnak, hozzátéve, hogy a látvány felzaklatta.

A háború miatt jelentős feszültségek vannak Moszkva és a nyugati űrnemzetek között az ISS-en zajló munka több más nemzetközi együttműködés kapcsán. Maurer ezzel összefüggésben szorgalmazta, hogy az orosz agresszió ellenére ne szakadjon meg nemzetközi együttműködés. “Nem szabad lerombolni mindent, ami megépült” – fogalmazott.

Matthias Maurer a nemzetközi űrállomáson ISS

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség a közelmúltban nyitva hagyta az állomás jövőjére vonatkozó kérdést, miután a szerződésük 2024-ben lejár.  A Nemzetközi Űrállomás egyébként speciális akciótervet dolgozott ki a háború folytán előre nem látható körülmények esetére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás