A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: g7.24.hu

Németországban egy évtized alatt több mint tízszeresére emelkedett a naperőművek kapacitása, így lassan az időjárás-jelentésből kell tervezni az energiaellátást-írta a G7.

Ha május 7-én szép napos és meleg idő lesz Németországban, márpedig az előrejelzés alapján az lesz, akkor a Bloomberg becslése szerint megdőlhet egy rekord: az országban telepített napelemek összesen több mint 28 ezer megawatt áramot termelhetnek. Késő tavasszal látszik a legjobban, hogy a rengeteg megújuló forrás milyen hatással van az energetikai hálózatra, a jelenlegi csúcsot is egy tavaly májusi nap tartja, 27,8 ezer megawattos teljesítménnyel.

 

A napelemek és szélerőművek ilyen arányú bevonása az energiatermelésbe alaposan átalakította az árampiacot. Május 1-jén például a munkaszüneti nap következtében az ipari fogyasztás csekély volt, viszont a napos szeles időnek köszönhetően a megújulók áramtermelése csúcsra járt, így a tőzsdei árak negatívba fordultak.

Németországban egy évtized alatt több mint tízszeresére emelkedett a naperőművek kapacitása, és emiatt az áramtőzsdén egy-egy napsütéses napon óriási U betűt formáznak az árfolyamok. Napközben annyi megújuló áram zúdul a hálózatra, hogy az árfolyam esik, majd amikor lemegy a nap, az árak ismét emelkedni kezdenek, egészen másnap délelőttig. A kereskedők, akik előre vásárolnak, az időjárás-jelentésekre figyelnek.

A G7 szerint a hálózatüzemeltetőknek komoly feladatot jelent, hogy ezt a hektikus mozgást a hagyományos erőművek ki- és bekapcsolásával ellensúlyozzák. A Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben olyan nagy költsége van az erőművek leállításának és újraindításának, hogy ezt akkor sem teszik meg, amikor a napenergia óriási többletet tol a rendszerre. Így pedig még több energiát termelnek, és még jobban lenyomják a napközbeni árakat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás