Hirdetés
greenfo/MTI

Húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt bevezetné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek.

Az úgynevezett Veggie Day (vegetáriánus nap) egy régi hagyomány, a pénteki böjt modern formája lehetne és egészségi, állatvédelmi és klímavédelmi szempontból is hasznos lenne – mondta ma Berlinben Katrin-Göring Eckardt, a Zöldek kampányának egyik vezetője. A Zöldek nem kényszerítenének senkit a vegetáriánus nap betartására, csak a változatosabb étkezést szeretnék támogatni – mondta a politikus. Hozzátette, hogy több önkormányzat és számos cég már bevezette a húsmentes napot a saját menzáján.

Nem muszáj minden nap két szelet húst megenni – mondta Eckardt utalva arra, hogy a németek fejenként évente átlagosan 60 kilogramm húst, húskészítményt fogyasztanak, ami nagyjából napi két szelet húsnak megfelelő mennyiség. A párt szerint a németek 60 százaléka hajlandó lenne csökkenteni a húsfogyasztását. A Veggie Day bevezetésével ezt a hajlandóságot lehet ösztönözni állami eszközökkel – vélik a Zöldek. A párt választási programjában is szerepel, hogy az állam azzal terjeszthetné az egészségesebb táplálkozási szokásokat, ha a közpénzből működő menzák vegetáriánus és vegán fogásokkal bővítenék a kínálatot, és hetente egyszer csak húsmentes ételeket készítenének.

A párt a felmérések szerint a szavazatok 13-14 százalékára számíthat a szeptember 22-ei választáson. A kormányzó konzervatív-liberális koalíció pártjai bírálták az elképzelést. Kiemelték, hogy szerintük a baloldali párt gyámkodni akar a választópolgárok felett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás