A rovat kizárólagos támogatója

Németország támogatást gyűjt az atomenergia “zöld” és fenntartható befektetési célú besorolása ellen az EU-s országok között – derült ki a Reuters Bizottsághoz intézett leveléből.

Spanyolország, Ausztria, Dánia és Luxemburg is csatlakozott Németországhoz, mondván, hogy a nukleáris hulladékok tárolása miatt aggódó befektetők elveszíthetik a bizalmat a zöld címkével ellátott pénzügyi termékek iránt, ha tudomásuk nélkül bevonják az atomenergiát.

Brüsszel azáltal, hogy az új szabálykönyvében láthatóbbá teszi a zöld befektetéseket a befektetők számára, azt reméli, hogy nagy összegű magántőkét tud bevonzani olyan tevékenységekbe, amelyek összhangban vannak az EU éghajlati céljaival.

“Aggódunk, hogy az atomerőmű rendszerbe-illesztése sérti az integritást és hitelességet”- fogalmaztak az országok miniszterei, hozzátéve, hogy természetesen minden EU-országnak joga van megválasztani saját energiaformáját.  Bizonyos országok, mint a nukleáris függésben élő Franciaország, illetve egyes kelet-európai államok előnyben részesítik a nukleáris energiát, mivel az nem jár karbonkibocsátással.

A Bizottság közzétette zöld beruházásokra vonatkozó éghajlatvédelmi kritériumokat, egészen az épületfelújításoktól a cement, acél és elemek gyártásáig.

A nukleáris kérdéssel kapcsolatban azonban – amelyet külön kezelnek-, még a Bizottságon belül is vegyes válaszokat találunk. A levél most azt hangsúlyozza, hogy a nukleáris hulladék végleges tárolásának kérdése még nem tisztázott.

Németország 20 évvel ezelőtt kötelezte el magát az atomenergia fokozatos megszüntetése mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás