Hirdetés

Míg itthon a Kormány elhalasztotta az egyszer használatos műanyag elviteles poharak forgalmazásának betiltását – valljuk be teljesen jogosan, mert sajnos az ipar egyáltalán nem állt készen erre a hatalmas lépésre- addig Németországban 2023. január 1-től lépett életbe a csomagolási törvény (Verpackungsgesetz) 33. §-a.

A törvénymódosítás szerint azok a piaci szereplők, akik a végső fogyasztó számára egyszer használatos műanyag csomagolást használnak étel vagy italt csomagolására kötelesek az eldobható csomagolás mellett újratölthető (ami nem egyenlő az újrahasznosítható csomagolással) csomagolást is elérhetővé tenni. Ezt az újrahasználható csomagolást nem kínálhatják magasabb áron, mint az eldobható csomagolást. Aki megszegi a szabályokat, akár 10.000 eurós pénzbírsággal is sújtható.

Van egy könnyítés azoknak a piaci szereplőknek, akiknek legfeljebb öt alkalmazottja van, és az értékesítési területük nem haladja meg a 80 négyzetmétert. Az ő esetükben nem szükséges saját újratölthető csomagolást biztosítaniuk, nekik elég, ha elfogadják a vendég által hozott ilyen csomagolást.

Ez lényegében azt jelenti, hogy az élelmiszerboltoknak kötelező újtatölthető csomagolást kínálni azokhoz a termékeikhez, amik nincsenek előrecsomagolva, tehát amiknek a csomagolása a boltban történik. Ilyen például a hús/sajt pultos termékek, a péksüteményes és a zöldség/gyümölcs részleg vagy a nálunk népszerű magos adagolós részleg. Ugyanakkor az éttermeknek is kötelező az étel és ital elvitelhez használt egyszer használatos műanyag dobozok és poharak mellett biztosítani többször használható (pl. visszaváltható) dobozokat és poharakat.

„Több áruházlánc már itthon is bevezette az újrahasználható hálós zacskókat, amiket a zsemle/zöldség/gyümölcs számára lehet használni, így ezeken a pontokon ez nem sokat szigorít, inkább a vendéglátás az, ahol ez kihívásokat jelenthet.”- mondta dr. Horvátth Sarolta, környezetvédelmi szakjogász a Felelős Gasztrohős és a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

Szerencsére Németországban már 5 különböző rendszer is létezik, amik az étel elvitelhez és kiszállításhoz többször használható dobozt kínálnak, így az éttermeknek nem kell saját dobozokat beszerezniük csak becsatlakozniuk az egyikbe. Itthon még ennyire nem fényes a helyzet, egyedül a Rakun Dobozközösség kínál ilyen megoldást az arra nyitott vendéglátóhelyek számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás