A rovat kizárólagos támogatója

Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében az év vége helyett csak 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet Németországban. Az egyik a bajorországi Isar 2, a másik pedig a Baden-Württembergben működő Neckarwestheim.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a villamosenergia-átviteli hálózatot üzemeltető vállalatok vezetőivel az úgynevezett ellátási terheléspróba eredményeiről tartott tájékoztatóján elmondta, hogy nagyon magas szintű az ellátásbiztonság, amit az is mutat, hogy Németország energiaexportőr. Habeck egyébként a Zöldek politikusa, akik eleve az atomenergia ellen szerveződő mozgalmakból nőttek ki.

Az utóbbi hónapok piaci és időjárási fejleményei alapján viszont nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet keletkezik, ezért elővigyázatosságból a még működő három atomerőmű közül csak egyet állítanak le az idei év végén, és kettőt készenléti üzemmódban tartanak tavaszig. Azonban 2023 áprilisában Németország végleg szakít a nukleáris energiára építő áramtermeléssel, új fűtőelemeket már nem rendelnek és a két utolsó erőművet is leállítják – mondta Habeck a Süddeutsche Zeitung szerint.

A Greenpeace aktivistái tüntetnek Robert Habeck döntése ellen Berlinben  Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás