Hirdetés
mti-reuters

A német hajózási és tengeri felügyelet engedélyezte Németország hetedik part menti szélenergia telepének megépítését az Északi-tengerben.

Az oldenburgi székhelyű Sandbank24 GmbH & Co KG immár nekiláthat megépíteni a 80 – egyenként 5 megawatt kapacitású – szélturbinát. “A projekt teljesíti a feltételeket: sem a hajózást, sem a tenger élővilágát nem veszélyezteti” – áll a felügyelet közleményében.

Az építkezést 2007 augusztusa előtt meg kell kezdeni, és az engedély a működés megkezdésétől számított 25 esztendeig érvényes. A Sandbank24-nek lehetősége lesz a turbinák számát akár 900-ra is emelni, amennyiben ehhez az elektromos áram termelésének kezdetétől számított két éven belül megszerzi a hivatal engedélyét.

A szélerőművek telepítői egyre inkább part menti területek iránt érdeklődnek, mert az ország területén új szélerőművek telepítésére alkalmas területek egyre kevésbé hozzáférhetőek.

A “zöld” energia termelését törvénnyel is támogató Németországban a szélturbinák összkapacitása mintegy 15400 megawatt; ezzel Németország a világ legnagyobb szélenergia piaca.

A hivatal jelenleg 31 part menti szélerőmű engedélyeztetésén dolgozik: 25 az Északi-tengerben, 6 pedig a Balti-tengerben épülne.

A világ legnagyobb szélturbina gyártói jelenleg a dán Vestas, NEG Micon és GE Wind , a német magántulajdonban lévő Enercon és Nordex, valamint a Repower.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás