Hirdetés
greenfo/MTI

Már bőségesen kiaknázták, így a Shell hamarosan leállítja az északi-tengeri olajfajtának nevet adó Brent olajmező kitermelését – mondta a Royal Dutch Shell kutatásokért és kitermelését felelős egyik elnökhelyettese. A brit északi-tengeri olajkitermelés az iparág technológiai csúcsát képviselte egykor.

A Shell már korábban vizsgálta a Brent olajmező lezárásának lehetőségét és az év későbbi részében nyújtják be az erre vonatkozó terveket a felelős brit minisztériumnak – erről már a társaság szóvivője számolt be. A Brent olajmezőn négy platform van. Ezek közül a Delta platformon már 2011 végén leállították a kitermelést, bár az időigényes lezárási munkálatok akár még egy évtizedig is eltarthatnak – mondta a szóvivő. Az olajmező körülbelül 186 kilométerre fekszik a skót partoktól, 140 méter mélyen a tengerszint alatt. A lelőhelyet 1971-ben fedezték fel, a kitermelés 1975-ben indult el.

A kilencvenes évek 1,2 milliárd fontos beruházása óta elsősorban földgázt nyernek ki a mezőből. Egy iparági szaklap szerint a mezőből csupán napi 7,6 ezer hordó olajat termeltek ki októberben, ami jóval kevesebb az 1984-e csúcs napi 400 ezres kibocsátásnál. A Brent olajmezőből származó északi-tengeri olaj képezte korábban az úgynevezett Brent határidős piaci szerződések árát. A piaci terméket 1988-ban indították el, és immár a nyugati WTI mellett a világ két referencia olajárának egyike.

A Brent olajmezőből származó olaj arányának csökkenésével párhuzamosan folyamatosan változott a Brent piaci kosár összetétele is, így most a Forties, Oseberg és Ekofisk nyersolajak is részei a Brent kosárnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás