Hirdetés
(X)

A Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet áramot is képes betáplálni az országos hálózatba. Ezzel nagyjából 1000 hűtőszekrény vagy 3000 asztali számítógép működtethető.

Nem utópia, hanem a következő hónapok újdonsága: nemsokára bárkivel előfordulhat, hogy a hűtőszekrényét vagy a számítógépét a háztartásokból elfolyó szennyvíz feldolgozásából nyert energia táplálja. A Fővárosi Csatornázási Művek biogázprogramja ugyanis a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezett. Már nemcsak a saját szükségletüknek megfelelő, hatalmas mennyiségű elektromos és hőenergiát nyerik szennyvíziszapból, valamint élelmiszer-hulladékokból, hanem egyes időszakokban többlet villamos energiát is tudnak termelni.

A Fővárosi Csatornázási MűvekZrt. Észak-pesti biogázüzemeA Fővárosi Csatornázási MűvekZrt. Észak-pesti biogázüzeme

A több mint egy évtizede működő biogázprogram lényege, hogy a jelentős mennyiségű, és a környezetre nézve egyre károsabb összetételű szennyvíziszapot nemcsak környezetkímélő módon ártalmatlanítják, hanem a hagyományos energiaforrások mérhető csökkentésére még villamos energiát is nyernek belőle.

biogáz tartály - meglepő, de műanyagbólbiogáz tartály – meglepő, de műanyagbólA program új fázisában a túltermelés időszakaiban az FCSM a telepein kívülre is szolgáltat elektromos energiát.

Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen várhatóan összesen 200-250 ezer kWh többlet energiát termelnek majd havonta.

Ez a mennyiség nagyjából ezer hűtőszekrény vagy háromezer asztali számítógép egy havi működtetésére elegendő áramot tesz ki.

A program, méretét, korszerűségét és kivitelezését tekintve, Európában is élenjáró, a kelet-közép-európai térségben pedig egyedülálló.

 

 

Egyesíti magában a szennyvíziszap és háztartási szerves hulladékok környezetkímélő feldolgozását, valamint az alternatív energia előállítását.  A gondosan tervezett, környezetkímélő folyamat során a szennyvíziszapból és a telepekre beszállított szerves hulladékokból – ételmaradékok, zsírok, növényi olajak, lejárt szavatosságú élelmiszerek – kinyerik a bennük rejlő energiát, és biogázt, majd abból hő- és elektromos energiát állítanak elő.

Kapcsolódó anyagok:

A Dunát is tisztítja az észak-pesti szennyvíztelep

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás