A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán-kormány érthetetlen és szakmai szempontból értelmetlen terve a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe tervezett átköltöztetése. Ha ez az újabb  tudománypusztítás megvalósul, a felbecsülhetetlen tudományos anyag egy része sérül, kidobjuk az elmúlt évek milliárdos múzeumi beruházásait, óriási szakemberhiány lesz, és várhatóan a látogatószám is csökkenni fog. A HVG birtokába került az aug. 1-jétől hivatalba lépő Bernert Zsolt új főigazgatói pályázata. Egy tipikus középszerű NER-lovag kínos helyezkedése.  A Heti világgazdaság megszerezte a Természettudományi Múzeum augusztus 1-jétől hivatalba lépő, új főigazgatójának pályázatát. A még az MTM dolgozói előtt sem ismert dokumentumból kiderül, hogyan próbált az erős politikai hátszéllel érkező Bernert Zsolt számos ponton már pályázóként a kormány kedvében járni, hogyan emelné ki saját területét a többi közül, és nem utolsósorban: hogyan becsmérli már szinte komplexusosan az intézmény jelenlegi vezetőit.

A lap szerint messzemenőkig igyekszik a kormány kedvében járni és a földig gyalázza elődei munkáját pályázatában a Természettudományi Múzeum leendő főigazgatója – derül ki a még a múzeumi dolgozók előtt sem ismert, a hvg.hu birtokába került dokumentumból.

A februárban kiírt főigazgatói pályázaton a múzeum antropológusa, a néhány éve még csontkovácsként és életmód-tanácsadóként is dolgozó, a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlésen visszatérően szereplő és a Magyarságkutató Intézetnél is felbukkanó Bernert Zsolt nyert. A posztját augusztus 1-jétől átvevő, erős politikai hátszéllel érkező antropológus azóta két alkalommal is kiállt a múzeum dolgozói elé, ám az intézménnyel kapcsolatos terveiről a minisztérium felé vállalt titoktartásra hivatkozva eddig csak keveset árult el.

Az MTM munkatársainak az az egyik legfőbb aggályuk vele kapcsolatban, hogy a kormányakarat végrehajtóját látják benne, attól tartanak, hogy mindent megcsinál majd a következő években, amit „fentről” kérnek, ideértve a dolgozók legnagyobb félelmét: a múzeum Debrecenbe költöztetetését is.

Bernert Zsolt viszont láthatóan nemcsak végrehajtó lesz, hanem már pályázatában is igyekezett saját ötletekkel a kormány kedvében járni: a dokumentumban végig múlt időben beszél a múzeum egységes (fővárosi) elhelyezésének lehetőségéről, és az intézmény majd minden jelenlegi egységénél felveti a vidékre költözés-költözetés ésszerűségét.

RÉSZLETEK a hvg.hu-n >>>

Nyitókép: magyarnarancs.hu

Kapcsolódó anyagok:

Szorongva várjuk a következő periódust – nem lopta be magát a dolgozók szívébe a Természettudományi Múzeum új főigazgatója

Majd keresünk új muzeológusokat – így likvidálja a Természettudományi Múzeumot is az Orbán-rezsim

Orbánnak semmit sem ér a természettudományos nemzeti örökségünk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás