A rovat kizárólagos támogatója

Egy védett terület a természetvédelmi célkitűzéseit csak szélesebb társadalmi bázisra építve valósíthatja meg. Ezt célozza az EcoKarst program, amelynek most az első éves értékeléséhez érkezett el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A legfontosabb célja az, hogy az ökoszisztémák értékelése során olyan módszereket dolgozzon ki az Igazgatóság a helyi lakosság bevonásával a Bükki NP területére, melyek a védett területeken élő emberek és ott működő vállalkozások megélhetését, munkáját szolgálja.

A projekt egyik vállalt célkitűzése, hogy a térségben meglévő „zöld vállalkozásokat” helyzetbe hozza, amely az egész térség javára szolgál. A „Karszt területek ökoszisztéma szolgáltatása – a helyi fenntartható fejlődés támogatása” (EcoKarst) nemzetközi projekt megvalósított feladatainak első éves kiértékelését a 3. irányító testületi ülés keretében a Bükki Nemzeti Parkban (Noszvajon) tartották  meg 2018. február 19 és 22 között.

A projekt a Duna vízgyűjtőjén található karszt-területek védelmét és fenntartható fejlődését szolgálja azáltal, hogy a területek jelenlegi és lehetséges ökoszisztéma-szolgáltatásait elemzi. A program hét védett karsztterületen valósul meg, melyek részben hasonló természeti és gazdasági adottságokkal, problémákkal és kihívásokkal rendelkeznek.
A BNPI által elemzésre kiválasztott ökoszisztéma szolgáltatások az alábbiak voltak:
1., turisztikai attraktivitás;
2. vízbázisvédelem;
3., fa / tűzifa;
4., széna, legelő állat „termékei”;
5., gyógynövények;- mezőgazdasági termékek;
6. szén-dioxid megkötés

Az első évben megtörtént az érintettek ("stakeholder"-ek) bevonása a projektbe. Első feladatként a szakemberek összeállítottak egy olyan listát, mely a jelenleg a projektterületen és a környékén (20 település veszi körbe a nemzeti parkot) aktív „szolgáltatókat” tartalmazza. A lista összeállítását követően az MTA ÖK egy online kérdőívet dolgozott ki, mely az érintettek kapcsolati hálóját van hivatott felderíteni. Ennek célja az, hogy a következő ütemben tervezett tematikus workshop-okat eredményesen tudja a szervezet megvalósítani.

A projekt második évében a földhasználókkal, szolgáltatókkal együtt közösen értékelik a vizsgált ökoszisztéma szolgáltatásokat, majd minden területre 1-1 akcióterv is fog készülni. A mostani rendezvényen a 9 országból érkező összes projektpartner értékelte az eddig megtett utat és a következő másfélévre kijelölte azon feladatokat, melyek a projekt sikeres végrehajtásához szükségesek. Az első éves kiértékelés jó lehetőséget biztosít a partnereknek abban is, hogy az ökoszisztémák térképezésének és a területeken szolgáltató érintettek felkutatásának módszereit megvitathassák.

Az első év jellemzően kutatói háttérmunkával telt: a szakemberek elkészítették a Bükki Nemzeti Park és két kapcsolódó védett terület (Bélkő Természetvédelmi Terület és Tardi-legelők Természetvédelmi Terület) ökoszisztéma alaptérképeit, megkezdődött az ökoszisztémák minősítésének (értékelésének) módszertani tesztelése is. A területeken szolgáltató „érintettek” bevonása első körben azok kapcsolati hálóját vizsgáló kérdőívek segítségével történt.

A projekt második éve a tervek szerint már több olyan eredménnyel is fog járni, amely a nemzeti parkban és közvetlen környezetében élők és gazdálkodók („ökoszisztéma fogyasztók”) szempontjából is érdeklődésre tarthat számot. Az előzetesen kiválasztott ökoszisztémák értékelését az ágazati szektorok bevonásával tervezi a BNPI. Az EcoKarst projekt keretében a védett karszt területek természeti és kulturális értékeit figyelembe véve a helyi gazdasági fejlődés lehetőségeit is be kívánja mutatni. Ezért helyi ökoszisztéma szolgáltatáselemzéseket folytatnak a résztvevők, valamint számos állami és civil szervezet bevonásával kapacitásbővítést is végeznek. A projekt végére hét helyi és egy közös stratégiát dolgoznak ki a projektben dolgozó szakemberek ki, többek között a „biodiverzitás barát” (Pro-Biodiversity Business) vállalkozások munkáját is segítve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek