A rovat kizárólagos támogatója

Ma van az európai nemzeti parkok napja, és azzal kell szembesülni, hogy azok politikai motivációjú kifosztása, földjeik szétosztása zajlik. Az LMP szerint a nemzeti parkjaink területe nem válhat politikai hűbérbirtokká. A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Nemzeti Parkok Hetére készül.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta nemzeti parkjaink a léthatáron működnek. Költségvetési támogatásuk megfelezve, hatáskörük csorbítva, földjeiket pedig – a védett területek állami kézbe vonása helyett – prédaként kezelik.  A példák sora riasztó: a Hortobágyi Nemzeti Park lemondott egy 2 milliárd forintos uniós támogatásról, az érintett nemzeti parki földeket az állam kedvezményes haszonbérletbe adná.

Az Őrségi Nemzeti Parkban egy védett erdő kiirtása zajlik egy olyan útépítés miatt, amelynek a választási kampány hajrájára kell elkészülnie.
A Bükki Nemzeti Park földjeit újraosztották, hogy a természetkímélő gazdálkodást vállaló helyi családi gazdálkodók helyett Fidesz-közeli agrár-oligarchák kezébe kerüljenek. A napokban elkészült vidékfejlesztési miniszteri utasítás a nemzeti parki földek bérbeadásának feltételeit teremti meg. Minden arra mutat, hogy a Fideszhez hű csoportokat a védett területek terhére próbálják meg lekenyerezni.

Az LMP szerint az Orbán-kormány bűne, hogy az európai nemzeti parkok ünnepén nálunk ilyenkor is a természeti kincsek (f)eladásáról, a védett területeket is elérő földbirtok-panamákról szólnak a hírek.


Európai Nemzeti Parkok Napja és a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Európa-szerte május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ezen a napon nemcsak a megőrzendő természeti értékek fontosságára, hanem az ismeretterjesztésre, a minket körülvevő természet bemutatására igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek. Hazánk tíz nemzeti parkja is csatlakozott a nemes kezdeményezéshez, számos szabadtéri programot kínálnak országszerte a kikapcsolódni vágyóknak.
Részletes programokért keresse fel a természetvédelem hivatalos honlapját www.termeszetvedelem.hu

Hazánkban 2007 óta rendezi meg a természetvédelemért felelős minisztérium a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot.
Idén június 7. és 16. között már hetedik alkalommal várják nemzeti parkjaink a kalandvágyókat különleges természeti élményekkel, ingyenes és kedvezményes programokkal. Gyermekek, felnőttek, családok számára is remek alkalom, hogy kikapcsolódás közben ismerjék meg hazánk legszebb tájait, gazdag természeti örökségét, gyalog, kerékpáron vagy vízen.

A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. Június 7-én, pénteken a hortobágyi látogatóközpontba várják a szakmai közönséget a legnagyobb hazai ökoturisztikai konferenciára. A nemzeti parki ökoturisztikai termékfejlesztés lehetőségeiről neves szakemberek előadását hallgathatják meg a téma iránt érdeklődők.
A debreceni Emlékkertben péntek délutántól indul a „zöld forgatag”, és egészen vasárnap késő délutánig folyamatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Tíz nemzeti parkunk bemutatkozása, hagyományőrző kézművesek bemutatói, szakvezetéses túrák hazánk első védett természeti területére, a Nagyerdőre, ifjú természetvédelmi őrök Kócsagőr-próbája, természetismereti játékok garantált nyereményekkel – csak egy kis ízelítő a széles programkínálatból. A leggazdagabb program június 8-án, szombaton várja az érdeklődőket, amikor kicsiknek és nagyoknak szóló koncertek, előadások, könyvbemutatók is színesítik a kínálatot. A program csatlakozik a Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez is. A kínálatot tovább színesíti a 30 Y zenekar szombat esti Szentimentálé című koncertje a Kölcsey Központban.

A szombati napon mutatkoznak be először együtt a Nemzeti Parki Termék védjegy elismeréssel díjazott, különleges ízvilágú és minőségű termékek is. A védjegy garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készült. Ezen a napon ünnepélyes keretek között adják át a védjegyet újonnan elnyert termékek védjegyhasználati jogosultságát igazoló okleveleket. A nap folyamán a látogatók meg is kóstolhatják ezeket a készítményeket a „Nemzeti parkok ízei” standon.

Június 9-én a terepi programoké lesz a főszerep: testközelbe kerül a hortobágyi puszta világa. Az érdeklődők ingyenes szakvezetéses túrákon vehetnek részt a nemzeti parkban gyalog, kenuval és kerékpáron. A hortobágyi látogatóközpont udvarán kézműves bemutató és vásár várja a látogatókat. Ezen a napon számos bemutatóhely, így a Hortobágyi Vadaspark, a Hortobágy-halastavi kisvasút, a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény (Tiszafüred-Örvény) és a Tisza-tavi Vízi Sétány (Poroszló) is 50%-os kedvezménnyel látogatható.

A folytatásban, június 10–16. között valamennyi nemzeti parkunkban és további védett természeti területeinken gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok, különleges előadások várják a természetbarátokat földön, vízen és levegőben.
A Magyar Nemzeti Parkok Hete teljes időtartama alatt a csatlakozó falusi szállásadók 20%-os kedvezményt biztosítanak a szállás árából a rendezvényeken résztvevők számára.

A kedvezményes szállást kínálók listája megtalálható a www.falusiturizmus.hu és a www.videkjaro.hu oldalakon.
Induljon el Ön is az „értékek és élmények nyomában”! Töltődjön fel élményekkel és ismeretekkel a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvényein!  Kövesse figyelemmel a rendezvény programját a www.nemzetipark.gov.hu/mnph weboldalon és a www.facebook.com/VendegvaroNemzetiParkok közösségi oldalon.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek