A rovat kizárólagos támogatója

Ma nyílt meg az ENSZ FAO által szervezett Bioenergia Hét (Bioenergy Week) Budapesten, európai és nemzetközi iparági szakértők, döntéshozók, a civil és üzleti szféra képviselőinek éves szakmai találkozója.

A négy nap során a résztvevők áttekintik az eddigi tapasztalatokat a szilárd, cseppfolyós és gáznemű bioüzemanyagok előállításában és használatában, egyúttal teret adva az új lehetőségeknek és együttműködéseknek is a közelmúlt technológiai újításai, a piaci körülmények és a bioenergia nyersanyagok elérhetőségében bekövetkezett változások tükrében.
A helyszínt a Földművelésügyi Minisztérium biztosította. A budapesti rendezvényre az európai és szomszédos országokon kívül a világ más pontjairól (Brazília, Japán) is érkeztek a terület nemzetközi szakértői és döntéshozók a FAO római központján belül működő Global Bioenergy Partnership (GBEP) meghívására, hogy elsősorban Kelet-Európára és Közép-Ázsiára összpontosítsák figyelmüket. Különös jelentőséget ad a találkozónak, hogy idén épp 10 éves a Partnerség.

A bioenergia egy a biomasszából (szerves anyagok, mezőgazdasági és lakossági hulladék) kinyerhető megújuló energiaforrás, amit fűtésre, elektromos áram előállítására és üzemanyagként is használhatunk. Egyre növekvő nemzetközi figyelem és támogatás övezi azon törekvéseket, melyek a fenntarthatóság szempontjait igyekeznek az élet minden területére becsempészni – új lendületet adva a bioenergia szektor számára is.

A Bioenergia hét megnyitóján Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság és élelmiszerellátás nem elválasztható az éghajlatváltozás és az energiaszektor kihívásaitól. „A bioenergia, ha megfelelően állítják elő, akár a vidékfejlesztés eszköze lehet, jövedelemforrást biztosítva az ott élőknek,” mondta. Ez egyúttal azt is jelenti, tette hozzá Rakhmanin, hogy az integrált megoldás kell követnünk, ami az élelmiszert és az üzemanyagot egyszerre biztosítja. Európában már jelenleg is sok ország használja modern és fenntartható módon a biomassza-alapú energiát energiamixének szélesítésére és egyúttal üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére. Közép-Európában és a környező országokban is jelentős, de gyakran kiaknázatlan, lehetőség rejlik a szektorban.

FAO-EBRD kísérőprogram

Holnak, a második napon mutatják be a FAO és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) új módszerét, amely döntéshozóknak kínál segítséget klímabarát technológiák piaci bevezetéséhez, legyen szó napelemes szivattyúrendszerről, mezőgazdasági források megőrzéséről vagy a bioenergiáról. Az új eljárást, amely az EBRD Éghaljlatváltozási Pénzügyi és Technológiatranszfer Központjának (FINTECC) programja, tavaly már sikeresen alkalmazták Marokkóban.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

Bioenergia és az élelmezésbiztonság

Global Bioenergy Partnership (GBEP)

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank / FINTECC

A FAO és az energia

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek