A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Nemzetközi vizsgálat indul mintegy húsz ázsiai és óceániai ország részvételével, hogy felmérjék milyen hatással volt a japán nukleáris baleset által okozott sugárszennyezés a Csendes-óceánra – vált ismertté a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) közelálló forrásokból.

A vizsgálat a jövő hónapban kezdődik, és négy évig tart. Közben a fukusimai erőműveket üzemeltető vállalat, a Tepco ma közölte, hogy a márciusi földrengés és szökőár idején épen maradt Fukusima-2 erőműbe mintegy hétezer tonna víz hatolt be. Ennek a mennyiségnek kevesebb mint fele, mintegy háromezer tonna kis mértékben ugyan, de sugárzó anyagokat, így kobaltot is tartalmaz. A Tepco sugármentesíteni akarja a vizet, hogy átszivattyúzza az óceánba, ami ellen tiltakoznak a helyi halászati vállalatok. Szakértőik szerint egy ilyen művelet csak elmélyíti azt a bizalmatlanságot, amely már így is övezi a halipart.

A Tepco az ellenkezés dacára folytatni akarja a tárgyalást a halászati vállalatok képviselőivel, hogy meggyőzze őket a tervezett művelet biztonságosságáról. Japánban sikeres kísérleteket folytattak egy ipari robottal, amely képes lépcsőkön haladni, valamint magas sugárterhelés mellett működni. A Kunisz névre keresztelt berendezést kifejezetten a Fukusima-1 atomerőműben elvégzendő rendkívüli feladatok elvégzésére fejlesztették ki a tibai és tohokui egyetemen. A robot le tud ereszkedni az alagsori területekre, képes 15 centiméter mély vízben járni. Három videokamerával szerelték fel, amely háromdimenziós képeket továbbít. A Kuniszt továbbá "kezekkel" is felszerelik, hogy képes legyen az ajtók kinyitására, és a szemét összeszedésére. Óránként 5,7 kilométeres távolságok megtételére képes, két kilométeres távolságból lehet távirányítással működtetni, tápegységei 5-6 órányi munkát engedélyeznek számára.
 

Kapcsolódó anyagok:

A megolvadt fűtőelemek átlyukaszthatták a reaktortartályt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás