A rovat kizárólagos támogatója

Négyezer megjavított tárgy, száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalens: a szeptemberben bevezetett javítási kupon nagy népszerűségnek örvend Bécsben. Legtöbben az elektromos és elektronikai készülékeket javíttatták, élen a mobiltelefonokkal és laptopokkal.

A hulladék mennyiségének csökkentése és a környezet védelmének érdekében Bécs Városa szeptember végén akciót indított a kidobandó tárgyak megjavításáért. A város honlapjáról egy javítási kupont tudnak letölteni a bécsi polgárok, amit különböző szolgáltatóknál lehet beváltani, a városvezetés pedig finanszírozza a javítási költségek 50 százalékát, maximum 100 euróig. Ha a javítás nem térülne meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

Az akció már a kezdetekkor nagyon sikeresnek bizonyult. A bécsiek eddig összesen négyezer tárgyat javíttattak meg, ebből 67%-ot (2955 darabot) elektromos készülékek és elektronikai cikkek tesznek ki, főként laptopok és mobiltelefonok. A javításra szánt tárgyak többsége ezenkívűl bútor, cipő, ruhadarab és bicikli volt. Az, hogy ezeket a termékeket a lakosok nem dobták ki és nem vettek újat belőlük, a város számításai szerint körülbelül száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalenssel gyenértékű. A három évig tartó program, amire a főváros összesen 1,6 millió eurót szán, a javításban résztvevő vállalkozások forgalmát is fellendíti.

© Regina Hügli

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás