Hirdetés

A Greenpeace bejelentette, hogy nemrégiben lezártak egy kísérletet, aminek tárgya az volt, hogy kiderüljön, milyen egyszerű megvásárolni bizonyos tudósok véleményét a klímaváltozás terén. Ráadásul nem akármilyen tudósokról van szó, hanem az Egyesült Államok nagy egyetemeinek professzorairól.

A Greenpeace nagy-britanniai tagjai egy nagy olaj- és aranykitermelő vállalat képviselőinek adták ki magukat, és megkérték a Princeton kutatóit, hogy írjanak tanulmányt a szén-dioxid és a szénalapú iparműködés jótékony hatásairól a fejlődő országokban. „A professzorok beleegyeztek abba, hogy megírják ezeket a jelentéseket és kijelentették, hogy nem kötelesek bejelenteni, honnan származik ezeknek a tanulmányoknak a finanszírozása. Olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket ipari képviselők támogattak – és amelyek között olyan is volt, amelyet állami vizsgálatokon és sajtóanyagokban is felhasználtak – Frank Clemente professzor például azt mondta, ezekben az esetekben sosem azonosították a támogatót, és minden publikációját úgy tüntette fel, mint független tanulmányt.

A másik híres kutató, aki tagadja a klímaváltozás ember általi okait, William Harper professzor beleegyezett abba, hogy megírjon egy tanulmányt egy közel-keleti olajvállalatnak, a szén-dioxid jótékony hatásairól, és megígérte, hogy titokban tartja a cégfinanszírozást” – írja a Greenpeace közleménye.

William Harper a Princeton fizikaprofesszora azt írta a Greenpeace-nek egy emailben, hogy a Peabody Energy (ami a legnagyobb nem állami bányászati vállalat a világon) egyszer több ezer dollárt adott neki, hogy egy állami meghallgatáson tanúskodjon, a környezetvédelmi szervezet ugyanakkor megtudta, hogy egy másik professzor több tízezer dollárt kapott, hogy egy szövetségi meghallgatáson klímaváltozás-szkeptikus álláspontot képviseljen. Ugyanakkor a The Donors Trust, amelyet a közelmúltban többször azzal vádoltak meg, hogy az amerikai konzervatív politikai és gazdasági szereplők pénzét mossa tisztára, egy inkognitóban levő riporternek módszeresen elmagyarázta, hogyan tudnak a Közel-Keletről észrevétlenül pénzt juttatni a megfelelő klímaszakértőknek.
A beszélgetés itt meghallgatható >>>

Frank Clemente professzor szociológus a Pennsylvania Állami Egyetemen. Tőle azt kérték, hogy írjon egy olyan tanulmányt, amely ellentmond azoknak a kutatóknak, akik azt állítják,hogy szénalapú gazdaság korai halálesetek okoz (ahogyan ezt például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítja, akik szerint évente 3,7 millióan esnek áldozatául az ezáltal kiváltott légszennyezésnek). Clemente azt mondta, 15 000 dollárért cserébe megírja ezt a tanulmányt, leközli a nevével és titulusával, 8-10 oldalas lesz. Azt is mondta, hogy egy újságban 6000 dollárért lehet leközölni. A professzor egy levélváltásban elmesélte, hogy egyszer 50 000 dollárt kapott a Peabody Energytől, mert a szén globális értékéről értekezett. A Greenpeace által közzétett anyagban számos más meghökkentő részletet árultak el az érintettek. Harper egy tanulmány árát 250 dollár/órában határozta meg, és azt kérte, a pénzt a a CO2 Koalíció nevű szervezetnek juttassák el, amelynek ő vezetői körébe tartozik. Harper ezt írta a munka felvezetőjébe, hogy kedvtelésből végezte el a kutatásokat. A konklúziója pedig az, hogy ha lecsökkentenénk a fosszilis források használatát, az egy immorális és irracionális politikai magatartás lenne.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás