Hirdetés

A GE kifejlesztette az eddigi leghatékonyabb kadmium-tellurid alapú vékonyréteg-napelemet.. Míg a GE a napelemek nagyüzemi gyártásának lehetőségeit keresi, a napelemek olyan meglepő helyeken is felbukkannak, mint például New York városában és a „Solar 2” projektben.

Áttörést jelentő napenergetikai fejlesztésről számolt be múlt héten a GE. Az új megoldás nagyüzemi méretekben is elérhetővé és megfizethetővé teheti a napelemeket.

A Txchnologist magazin szerint a Solar 2 jelentős mérföldkövet jelent majd a fenntartható építészet terén. Egy olyan szerkezetről van szó, amely a működéséhez szükséges minden egyes wattnyi energiát abból a 96 kilowattos napelem-tetőből nyeri, amely úgy fedi be az épület tetejét, mint bogarat a fekete páncélja. Télen föld-hőszivattyúk melegítik az épületet, az erősen szigetelt falak pedig kint tartják a meleget nyáron.

A Solar 2 a ’Solar One’ nonprofit csoport zöldenergetikai oktatóközpontja nem a napfényes területeken (az USA déli államaiban), még csak nem is egy Isten háta mögötti nemzeti parkban épül meg, hanem a manhattani East Riveren elhelyezkedő szennyezett hulladéklerakó telepen, közel a világ legforgalmasabb utcáihoz. A Solar One jelenleg az anyagi források összegyűjtésén fáradozik a 12 millió dolláros épület megépítéséhez, mely megkapta az Amerikai Zöldépítészeti Bizottságtól a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) platina fokozatát. A LEED egy nemzetközileg elismert “zöldépület-minősítő rendszer”, mely a különböző épületeket minősíti azok környezettudatossága szerint.

A fotovoltaikus napelemekkel (az ún. épületbe integrált fotovoltaikus megoldásokkal) felszerelt épületek korábban jöttek divatba Kaliforniában és Észak-Európában, de a New York-i fejlesztők és háztulajdonosok nem haraptak rá az ötletre. A napelemek túlságosan drágák voltak, felszerelésüket nem támogatták, és a jóváhagyási folyamat is nehézkes volt. New York-i energetikai szakemberek szerint bizonyos körülmények között még illegális is volt napelemeket felszerelni az épületre és megpróbálni azokat bekötni a hálózatba.

Az idők azonban változnak.„Ma már minden fenntartható építészeti projektünkre New York Cityben kerül sor” – mondja Kiss. Az elmúlt öt évben a Nagy Alma fotovoltaikus kapacitása csaknem megnégyszereződött: 1,5 megawattról 5,7 megawattra nőtt – derül ki a New York City napenergetikai jövője címet viselő tanulmányból. A bővülés üteme egyre gyorsabb, és a New York City Solar America City Partnership szerint a város 2015-re akár újabb 45-70 megawattal bővítheti napelem-kapacitását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás