Hirdetés

Úgy tűnik, a kiaknázatlan palagáz feletti csata New York államban a végéhez ért. Egy átfogó hidraulikus repesztést kivizsgáló közegészségügyi jelentést követően Andrew Cuomo kormányzó teljes tiltást jelentett be az olaj és palagáz kitermelő tevékenységekre a teljes Állam területére.

A New York állam Egészségügyi Bizottsága által készített 184 oldalas jelentés lehetséges környezeti hatásokat és egészségügyi kockázatokat sorol fel, melyek okot adhatnak a tiltásra. A kutatás magában foglalja számos, az ország minden táján végzett tanulmány eredményét, és az alábbi hét, aggodalomra okot adó témát emeli ki:

 


1. Légzőszervi egészségügyi hatás:
A jelentés rámutat a Texas, és Pennsylvania palagáz kitermelése következtében a levegőbe kerülő metán kibocsájtásának növekedésére, melyet kapcsolatba hoztak az asztmatikus és légzőszervi megbetegedésekkel. Egy másik vizsgálat szerint a Repesztő kutak egy kilométeres körzetében élő pennsylvaniai lakosok 39 százalékának alakult ki felső légúti problémája, szemben a több mint két kilométer távolságra lakókkal, akiknek csupán 18 százaléka mondhatja ezt el magáról.

2. Ivóvíz: A palagáz kút szivárgása következtében a földfelszín közeli talajkéregbe vándorló metán beszivároghat az ivóvízbe, amint azt egy tanulmány is megerősíti. Egy másik dokumentum a mélyben található palakőzetekből származó sólevet talált a vízzáró rétegen belüli talajvíz rétegben. A jelentés továbbá hivatkozik az Appalache-fennsíkon élő palagáz-közösségeknél végzett kutatások eredményeire, melyben a vizsgált vízminták 82 százalékában bukkantak metánra, és a vegyi anyagok koncentrációja 6-szor magasabb volt a palagáz kutak közelében levő otthonok esetében. Az etán koncentráció 23-szor volt magasabb a repesztőkutakhoz közel.

3. Szeizmikus aktivitás: A jelentés Oklahomáról és Ohioról közöl tanulmányokat, melyek bemutatják, hogy vált ki földrengéseket a palarétegek repesztése (fracking). Egy másik eredmény tanulsága szerint 2,3 illetve 1,5 magnitúdójú rengéseket eredményezett az Egyesült Királyság-beli Preese Hall mellett végzett hidraulikus kőzetrepesztés.

4. Klímaváltozás: A légkörbe kiszabaduló metán hozzájárul a globális felmelegedéshez. Egy tanulmány előrejelzése szerint New York állam 2020-ra 7 és 28 százalék közötti illékony szerves eredetű összetevő többletkibocsájtásért illetve 6 és 18 százalék közötti többlet nitrogén-oxidterhelésért volna felelős a régióban.

5. Talajszennyezés: Egy palagáz kút közelében elvégzett talajelemzés megemelkedett radioaktív hulladék szintet talált a földben, feltehetőleg felszíni szivárgás eredményeként.

6. A közösségre gyakorolt hatások: A jelentés zaj, illetve légszennyezési problémákat taglal, kiemelve egy esetet Pennsylvaniából, ahol az autó-és nehéz gépjármű balesetek hatalmas mérvű megugrását társították ezt az bányászati tevékenységet.

7. Egészségügyi panaszok: Az aktív kitermeléssel érintett területek mellett lakók hányingerre, hastáji fájdalomra, orrvérzésre, és fejfájásra panaszkodtak a tanulmányok szerint. A vidéki Coloradoban 1996 és 2009 között végzett, 124842 születést vizsgáló jelentés szerint a palagáz kitermeléssel érintett területekhez legközelebb lakók esetében 30 százalékkal nőtt a születési szívrendellenességgel világra jövők aránya. A legközelebb eső területeken továbbá 100 százalékkal nőtt az idegcső záródási rendellenességek esélye.

New York állam 2008-ban függesztette fel a repesztési tevékenységeket, további egészségi, környezeti, és gazdasági kutatási eredményeket elvárva. Az azóta eltelt hat éves moratórium alatt számos különböző kutatócsoport vezette vizsgálat zajlott le a hidraulikus kőzetrepesztést illetően, amint azt az állam jelentése is tükrözi.

 

ny state fair fracking rally 1.JPG
Elizabeth Henderson biogazda egy newarki repesztés elleni demonstráción. kép:Glenn Coin

“Feltettem magamnak a kérdést: Engedném-e a családomat egy hidraulikus repesztés érintette közösségben élni? A válaszom nem.”

A hivatalban lévő egészségügyi megbízott Howard Zucker, aki élen járt a riport létrejöttének támogatásában, Albanyban előterjesztette a tiltást New York kormányzójának, Andrew M. Cuomonak. “Nem támogathatom a nagy teljesítményű hidraulikus repesztést New York államban”, – mondta Zucker a Wall Street Journal szerint. “Feltettem magamnak a kérdést: Megengedném-e a családomnak, hogy olyan közösség tagjai legyenek, amelynek környezetében hidraulikus repesztés zajlik? A válaszom az volt, hogy nem.” – áll a Los Angeles Times riportjában.

Cuomo és Zucker kritikusai azonban gyorsan össztűz alá vették a tiltást, mondván, hogy az az államnak munkahelyek millióiba, és energiába fog kerülni. Dean Skekos, New York állam szenátusának republikánus társ-vezetője szerint a döntés politikai, és nem tudományos alapon született. “A döntésből az is következne, hogy ezek szerint legalább harminc államban Schumer Szenátor, és az Obama adminisztrációba tartozó Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency) tévednek az egészségügyi hatásokat illetően, és nem törődnek amerikai állampolgárok millióinak jólétével”, – mondta egy állásfoglalásában. Mások Zucker kommentárját ostorozták, mondván, hogy nem hagyná a családját egy repesztés érintette közösségben élni, miközben nincs is gyereke.

Fracking NevadaNevadában is demonstráltak a kőzetrepesztéses technológia ellen a napokban.  Kép: Scott Sonner / Associated Press

Zucker azon aggodalmának is hangot adott, milyen keveset tudunk a Marcellous palába történő víz és vegyszerek fecskendezésének hosszú távú hatásairól, ez az a palagáz lelőhely, amely a vita tárgyát képezi mind New Yorkban, és másutt is. Elmondása szerint az új riport kiemeli a jelenlegi tudományos megértés hiányosságait a repesztés talajvízforrásokra, levegőminőségre, radon sugárzásra, zajártalomra, forgalomra, pszichoszociális stresszre, és sérülésekre gyakorolt hatásait illetően.
“A lényeg az, hogy híján vagyunk a minden részletre kiterjedő átfogó tanulmányoknak, és ezek még nem készültek el, vagy még el se kezdődtek”, mondta Zucker a Syracuse Post-Standard szerint. Nincsenek meg a bizonyítékaink, hogy igazoljuk, vagy megcáfoljuk az egészségügyi hatásokat. Azonban a tornyosuló aggodalmak, melyekről olvastam, elegendő okot ad a szüneteltetésre.

Kapcsolódó anyagok:

Zöld jelzés a német palagáznak

Új klímacsúcs: késik az energia-rendszerváltás

A mérgező palagáz

Annyi a palagáznak?

Európa: a palagáz-láz nem indokolt!

A palagáz átka

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás