A rovat kizárólagos támogatója

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a “zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. 10 mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a hulladék-feldolgozó rendszer.

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, melynek szállítása, kezelése és feldolgozása több mint 300 millió dollárba kerül a városnak. A probléma megoldására a President Architecture tervező iroda kifejlesztette az úgy nevezett Green Loop „zöld hurok” rendszert, mely tíz egymáshoz kapcsolódó mesterséges szigeten kialakított komposztáló egységként működne. A tervezők szerint a Green Loop a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudná feldolgozni.

Tíz egymáshoz kapcsolódó egység

Ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre, miközben nagyban növelik a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a Green Loop szigetek hálózata helyben oldaná a hulladékfeldolgozást. New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztáló szigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

Parkok és közösségi kertek
NewYork komposztáló sziget látványterv

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnak. Az acélváz szerkezet belsejében komposztáló egységek működnének, tetejükön pedig parkok és közösségi kertek kerülnének kialakításra.

A szemétszállító teherautóknak nem kellene többé távoli lerakóhelyekre szállítani a szemetet, egyszerűen a legközelebbi komposztáló szigethez hajthatnak, ahol kiüríthetik a megtelt konténereket. Ezáltal drasztikusan csökkenne a szemétszállítással járó környezetszennyezés, és a város környezeti számlája is. A komposztáló szigetek megvalósítását 2020-ra tervezik, ha a városvezetés elfogadja a terveket- írta az Impress Magazin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás