A rovat kizárólagos támogatója

A hatalmas kolóniákat a déli-sarki kontinensről kinyúló félszigeten találták meg, s a tudósok szerint az lenne a legjobb, ha a területet természetvédelmi térséggé nyilvánítanák, ahol a pingvinek az emberi tevékenységtől és a klímaváltozás hatásaitól védve élhetnek.

A madarakat olyan, mindentől távol lévő körzetekben találták meg, ahol korábban nem kerestek pingvineket. Az Adélie pingvineket először egy műholdfelvételen vették észre, s ezt követően egy expedíció indult a vidék felfedezésére. A műhold-adatok és a kutatók becslése szerint több mint 750 ezer pingvin pár él a térségben. „Megdöbbentő látvány volt, a víz szinte forrt, annyi volt ott a pingvin” – mesélte a The Guardian című brit lapnak az egyik tudós, Michael Polito.
 

A szakemberek a kolóniák felfedezése után megnézték a korábbi műholdfelvételeket, s arra a következtetésre jutottak, hogy a kolóniák létszáma állandónak tűnik. Ezzel szemben azokon a vidékeken, ahol jelentősebb az emberi tevékenység, illetve jobban érződik a felmelegedés hatása, jelentősen csökken a pingvin-népesség.  A pusztulás méretét mutatja, hogy vannak olyan kolóniák, ahol a negyvenezer madárból kettő maradt életben.
A tervezett természetvédelmi terület nagysága ötször nagyobb lenne Németországnál, s a teljesen betiltanák a halászást, s ezzel a bálnákat, illetve a fókákat is megvédenék. (via HVG)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás