A rovat kizárólagos támogatója

Palkovics közölte: megépül a Fudan Egyetem budapesti kampusza, mely most 440 milliárd forintba kerül. A maradék 100 milliárdot egyéb létesítményekre fordítják. Eddig minden fideszes beruházás az eredeti ár többszörösébe került. Itt magas kamatozású kínai hitelből, kínai munkaerő, kínai anyagokból építené fel a kínai kommunista párt ideológiáját képviselő “kém” egyetemet. Kinek éri meg?

Azt követően, hogy több mint két órás megbeszélést tartott ma Palkovics László Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztinával a Diákváros-projekt ügyében, a miniszter sajtótájékoztatón közölte, a Diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten. Palkovics elmondása szerint a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat. Szerinte a 2017-ben létrehozott projekt mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt.

A főpolgármester és a ferencvárosi polgármester ugyanakkor eredménytelennek minősítette tárgyalást, míg a miniszter szerint az említett négy elem közül csak egyet tekintve volt “egyet nem értés.” Palkovics szerint főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó, a miniszter szerint a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik. Továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Hozzátette, felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba. “Erre az ajánlatra nem kaptunk választ” a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban – mondta Palkovics László, aki megjegyezte: azt gondolja, hogy “a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni”.

A miniszter elmondta, a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.

Elmondta, a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. A többször említett maradék 100 milliárdot nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre fordítanák. Palkovics hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

A miniszter a sajtóban megjelent információkat cáfolva azt mondta, a kormány nem döntött a kínai beruházó mellett. “Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni”. A finanszírozásról szólva közölte: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni. (MTI)

Fudan Budapest Egyetem – a kínai “rabló” hitel valódi ára

Orbán a pekingi Tienanmen téren a kommunisták hősi emlékművét koszorúzza. kép: MTI

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a mai megbeszélésről, melyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szervezett a Fudan Egyetem ügyéről. A dél-pesti rozsdaövezetbe tervezett beruházást a korábbi ígértektől eltérően más felosztásban szeretné megvalósítani a kormány. Karácsony Gergely kifejtette, eredménytelen és hosszú megbeszélést folytattak. Meghallgathatták a kormány érveit, álláspontját a beruházásról, és amit eddig gondoltak, igaz, több mint 500 milliárd forintból építené meg a kormány a Fudan Egyetemet – a diákváros területén.

Elmondta, ők egyetlen olyan hivatalos egyeztetésen sem vettek részt, amelyen a Fudan Egyetem neve elhangzott volna lehetséges beruházásként a diákváros helyén. A főpolgármester megkérdezte a mai megbeszélésen Palkovics Lászlót, hogy más, az egyetemi rangsorban a Fudan előtt álló egyetemet megkerestek-e azzal a szándékkal, hogy Magyarországon épüljön kampusza, de a válasz nem volt.

Azokat a funkciókat, melyek a diákváros értelmét adnák, összezsúfolva, az eredeti beruházási terület töredékrészén építenék meg. Ha felépülne a 8 ezer kollégiumi férőhely, az embertelen módon, összezsúfolva történne – hangoztatta a főpolgármester. Baranyi Krisztina idekapcsolódva aláhúzta: a jelenlegi törvényjavaslat szerint az eredeti 26 hektár helyett 5,5 hektáron épülne meg a diákváros, ez még akkor sem lenne több 6-7 hektárnál, ha hozzászámolnák a ferencvárosi ingatlanokat. Ha tartanák az eredetileg vállalt kollégiumi férőhelyszámot, ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha nagyjából 40 emeletes épületeket emelnének.

Karácsony Gergely Orbán Viktort is idézte a sajtótájékoztatón, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan-beruházás, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja ezt a beruházást – rögzítette a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.
Karácsony Gergely azt mondta, ragaszkodnak a 2019 decemberében, a közfejlesztések tanácsának ülésén megkötött háromoldalú megállapodáshoz, melynek aláírói a magyar kormány, a Ferencváros és Budapest. Ebben a megegyezésben pedig nem szerepel a Fudan, csak a diákváros.

Indul a konzultáció

Baranyi Krisztina az eseményen közzétette: mivel a vészhelyet miatt a tervezett fővárosi és kerületi népszavazást nem tudják megtartani a Fudanról, ezt esetleg decemberben vagy a jövő évi választások előtt lehetne megtartani, ezért más irányba indulnak.

Fővárosi konzultációt indítanak a Fudanról, több kérdéssel:

Akarja-e Budapest népe, hogy a diákváros helyett kínai egyetem épüljön?
Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárdos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetem miatt, ahol 2,5-3 millió forinttal kezdődne az éves tandíj?
Akarja-e egyáltalán Budapest népe a Fudan-beruházást?
A konzultációt a közéleti ügyekben petíciókat, polgári kezdeményezéseket életre hívó aHang platform közreműködésével indítja el a főváros – offline és online formában. A platform kampányigazgatója, Hajdú Gergő elmondta, júniusban indul a konzultáció. Garantálja, hogy egy ember csak egyszer fog tudni szavazni, név nélkül. Az akcióhoz várják aktivisták jelentkezését.

A sajtótájékoztató végén Karácsony Gergely közölte: ha a budapestiekkel együtt – vagyis a konzultáció révén – sikerül elérni, hogy a kormány betartsa a korábbi megállapodást, akkor a fővárosi önkormányzatnak nem kell felmondania az atlétikai világbajnokság kapcsán kötött együttműködési megállapodást a kormánnyal
A vébét ugyan kormányzati pénzügyi támogatással, de Budapest rendezi. Baranyi Krisztina hozzáfűzte, az atlétikai stadion már biztosan felépül, félig kész van, de a vébét még lefújhatja a főváros. Karácsony Gergely jelezte, nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen.

A főpolgármester azt mondta, a következő hónapokban ki fog derülni, hogy hoz-e eredményt a konzultáció, és kormány újragondolja-e a Fudan ügyét. Via napi.hu.

Nyitóképen a budapesti Fudan egyetem főszereplői: Hszi Csin-ping és Orbán Viktor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek