A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Ambiciózus tervről készített videós riportot a Euronews: Abdulla Alshehi üzletember azt találta ki, hogy egy fél kilométerszer két kilométeres jéghegyet vontatna az Antarktiszról hazájához, az Egyesült Arab Emírségekhez.

Alsehi tervének lényege, hogy a jéghegy öt éven át tiszta ivóvízzel láthatná el az egyre súlyosabb vízhiánnyal küszködő olajállamot. AZ üzletember szerint ez lenne a legolcsóbb megoldása a vízutánpótlásnak:  kalkulációi szerint 100-150 millió dollárba, azaz közel 44 milliárd forintba is kerülhet a terve.

2019 második felében egy kisebb jégheggyel próbálkoznak próba gyanánt. Az Ausztrália vagy Dél-Afrika érintésével a Perzsa-öbölbe szállított jéghely egy harmada is elolvadhat, amíg a végállomáshoz ér. Egy hatalmas fémövvel igyekeznek majd egyben tartani a gigantikus jégtömböt, hogy ne essen szét teljesen.

Alsehi azt is elmagyarázta a Euronews-nak, hogy ha sikerül a terve, akkor az a tengerre is jó hatással lehet, mert csökkenne a sókoncentráció. Illetve a környező sivatagos részeken is több eső lehetne a jéghegynek köszönhetően.  A 24.hu szerint a jéghegy vontatása körülbelül 10 hónapig fog tartani.

Nyitókép: vontatott  jéghegy fémszalaggal   3D terv: National Advisor Bureau Ltd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás