A rovat kizárólagos támogatója

Társadalmi szervezetek perelik az Országos Atomenergia Hivatalt. Az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért és a Védegylet közös sajtóközleménye.

2004. szeptember 22-én jog- és környezetvédő szervezetek egy csoportja beperelte az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) amiatt, hogy a hatóság megtagadta a paksi 2. blokk újraindításával kapcsolatos szakértői elemzések közreadását. A keresetet benyújtók szerint a dokumentumok megismerése a nyilvánosságra tartozik. Jogellenesnek tartják hogy, kérelmüket az OAH saját jogi álláspont kialakítása nélkül, pusztán a Paksi Atomerőmű tiltó levelére hivatkozva utasította el. Azt is késve tette azonban, hiszen az adatvédelmi törvény erre 8 napos határidőt ír elő. „A Paksi Atomerőmű, és levele nyomán az OAH a szerzői jogra és üzleti titokra hivatkozva, utasította el kérelmünket. Álláspontunk szerint azonban ezek az érvek jogilag nem helytállóak. A szerzői jogról szóló törvény szerint kétséges, hogy a kért dokumentumok teljes egészében jogvédelem alá tartoznak-e. Mindamellett, biztos, hogy a dokumentációban foglalt információk teljessége – az Adatvédelmi törvény, és a Polgári Törvénykönyv alapján – nem lehet üzleti titok” – fejtette ki Schiffer András (TASZ) a jogi szakvéleményt.

A zöld és jogvédő szervezetek álláspontja szerint a szakértői elemzések a Környezetvédelmi törvény és az Aarhusi Egyezmény rendelkezéseinek értelmében közérdekű adatnak minősülnek. Eme információk nyilvánosságát az Alkotmány és az Adatvédelmi törvény írja elő. Mindezek alapján nyújtották be keresetüket a Fővárosi Bíróságra, ahol gyorsított eljárásban fogják tárgyalni az ügyet.
Jávor Benedek (Védegylet) szerint a per precedens értékű lehet, hiszen a magyar közigazgatás a rendszerváltás kezdete óta nem barátkozott meg a nyilvánosság gyakorlatával. „Számos olyan beruházás, tevékenység folyik az országban, amely egy szorosabb társadalmi kontroll mellett kevesebb környezeti kockázattal valósulhatna meg. Aggasztónak tartom, hogy OAH „jó szokásához híven, ismét csak a Paksi érdekeket képviselve járt el.
Ámon Ada (Energia Klub) érdemi, és a paksi ügyekben is használható eredményt vár a pertől: „Rövidesen elkezdődik ugyanis a kárelhárításra vonatkozó engedélyezési eljárás, és ennek során kiemelkedően fontos, hogy az ezzel kapcsolatos közérdekű adatok ne maradhassanak titokban. A magyar társadalomnak minden, nagy kockázattal járó műveletről tudnia kell, s ehhez szükség van az adatok megismerésére.
A szervezetek azt fontolgatják, hogy a már elindított peren felül újabb eljárást kezdeményeznek. Az OAH-nak ugyanis 8 napon belül kellett volna dönteni arról, hogy teljesíti-e avagy elutasítja a kérelmet. A 15 napos határidő ugyanis az adatok közlésére vonatkozik.
A per megindítását a Majtényi László volt adatvédelmi biztos – által fémjelzett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is támogatja. A pert indító szervezetek:
Energia Klub,
Társaság a Szabadságjogokért,
Védegylet,
Greenpeace,
E-misszió,
Habeas Corpus Munkacsoport,
Zöld Fiatalok,
Reflex.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás