A rovat kizárólagos támogatója
Párbeszéd Magyarországért Párt

Nem vette tárgysorozatba tegnapi ülésén a Parlament Fenntartható fejlődési bizottsága Szilágyi László javaslatát, amely átmenetileg mentesítette volna a hulladékos közszolgáltatókat néhány újonnan bevezetett közteher megfizetése alól.

Ez a szolgáltatók tömeges csődjének megelőzését szolgálta volna, helyette milliárdokból kell majd megmenteni a bajba jutott cégeket, illetve a szolgáltatás nélkül maradt településeket.

Az Együtt-PM szakpolitikusa már jelezte, egymás után dőlnek be a települési hulladékkezelők a kormány elhibázott politikája miatt. A szolgáltatókat sújtja a közterhek megsokszorozódása (E-útdíj, lerakási járulék, felügyeleti díj stb.) és a költségnövekedés ellenére rájuk rótt "rezsicsökkentés". A pénzügyi sokkot a legkevésbé azok a nonprofit alapon működő önkormányzati hulladékkezelő társulások tudják kezelni, amelyeknek a kormány – szóban – át kívánná adni a piacot.

Közpénzből kell majd rendezni az esetleges csődöket – erre a célra a kormány máris milliárdokat épített be a költségvetésbe – ahelyett, hogy hagynák dolgozni a hulladékkezelést eddig piaci alapon elvégző társulásokat.

Az Együtt-PM szerint ennek a rövidlátó politikának hamarosan súlyos gazdasági, környezeti és egészségügyi következményei lesznek, illusztrálva, hogy az Orbán-kormány azt is képes elrontani, ami mostanáig többé-kevésbé jól működött.

Kapcsolódó anyagok:

Káosz a hulladékpiacon: nyakukon marad

Belefulladunk a szemetünkbe?

A hulladékgazdálkodási törvény szaga

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás