A rovat kizárólagos támogatója

A több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 %-a, érintett bolygónkon, olvasható egy új ENSZ jelentésben. Közben a nem megfelelő táplálkozás számtalan formában bukkan föl világszerte, emberek millióinak egészségét befolyásolva.

A 38 millió fő növekedést főként a fegyveres konfliktusokkal és a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségekkel magyarázzák a UNICEF, WHO, FAO, IFAD és a WFP szakértői. Mintegy 155 millió öt év alatti gyermek alacsony növésű, 52 milliónak a testsúlya nem éri el a korosztályának megfelelő szintet, olvasható Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete a világon 2017 kiadványban. Mindeközben 41 millió gyermek túlsúlyos, ahogy sok felnőtt is. A vérszegénység leginkább nőknél gyakori probléma.

A már említett okok mellett mindezekben az életmódbeli változások is közrejátszanak. „Az elmúlt évtizedben a fegyveres összetűzések száma drámaian megemelkedett, ezek egyúttal sokkal komplexebbek is lettek”, olvasható a közös előszóban, kiemelve, hogy az éhező és alultáplált gyermekek aránya a konfliktuszónákban a legmagasabb.

Éhínség tört ki Dél-Szudánban 2017 év elején és magas a valószínűsége, hogy újra megjelenik ott vagy máshol Afrikában, például Nigériában, Szomáliában vagy Jemenben. De sok más helyen, ahol egyébként béke honol, az El Niño időjárási jelenség okozta szárazság vagy áradás, illetve a gazdasági növekedés megtorpanása járult hozzá az élelmezési és táplálkozási helyzet romlásához.

Legfőbb adatok

Éhezés és élelmezésbiztonság
A 815 millió éhező (11 %) területi eloszlása és számarányuk a kontinens lakosságára vetítve:
—  520 millió Ázsiában (11,7 %)
—  243 millió Afrikában (20 %)
—    42 millió Latin-Amerikában és a Karibi-térségben (6,6 %)

Táplálkozási problémák

—  Az öt év alatti gyermekek száma, akik elmaradtak a fejlődésben (magasságuk alacsony): 155 millió, közülük 122 millióan háborús területeken élnek
—  Az öt év alatti gyermekek száma, aki elmaradtak a fejlődésben (testsúlyuk alacsony): 52 millió
—  Túlsúlyos felnőttek száma: 641 millió (13 % a teljes felnőtt korú lakosságon belül)
—  Túlsúlyos gyermekek száma: 41 millió
—  Vérszegénység a szülőképes korú nők körében: 613 millió (a teljes csoport 33 %-a)

A konfliktusok hatása

—  A 815 millió éhező emberből 489 millióan élnek konfliktuszónákban
—  Az éhezés előfordulása a háború sújtotta országokban 1,4-4,4 %-kal magasabb, mint máshol
—  Ha adott térségre a fegyveres konfliktus mellett intézményi és időjárási instabilitás is jellemző, ez a szám 11-18 %-ra is nőhet
—  Az elhúzódó konfliktusokkal megküzdeni kényszerülők esetében 2,5-ször nagyobb a valószínűsége az alultápláltságnak.


Betegre hízlalják a multik a fejlődő országok lakosait is

Betegre hízlalják a multik a fejlődő országok lakosait is

A világon ma több az elhízott, mint az alultáplált ember. A túlsúly szorosan összefügg az előre gyártott élelmiszerek, a cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztásával. A multicégek nyerészkednek a harmadik világ elhízottjain.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek