A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

A ritka faj élőhelyének, genetikai sokszínűségének és populációjának helyreállítására tett folyamatos erőfeszítéseknek köszönhetően az országban a faj 1864 egyede él, szemben a tíz évvel ezelőtti 1114 egyeddel.

Az óriáspandák számára létrehozott természetvédelmi területek száma 15-ről 67-re nőtt. Élőhelyük nagysága majdnem megkétszereződött, elérte a 2,58 millió hektárt, közölte tegnap pekingi sajtóértekezletén Jan Csao, a nemzeti erdészeti hatóság illetékese. Jang szerint az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdeményezték egy 27 ezer négyzetkilométer területű óriáspanda nemzeti park létrehozását.

Sikerült előrelépést elérni az óriáspanda genetikai sokszínűsége terén is. 2017. végére 518 egyedet neveltek fogságban, és a tudósok véleménye szerint a fogságban élő populáció legalább 200 évig képes megőrizni genetikai sokszínűségének 90 százalékát. Kínában idén először fognak óriáspandahetet rendezni augusztus 23. és 26. között, hogy a kínai kulturális szimbólumra jobban felhívják a világ figyelmét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek