Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A díjra jelölni világszerte több ezer embernek van jogosultsága parlamenti tagoktól kezdve a korábbi győztesekig. A norvég törvényhozók rendszerint eltalálják, hogy ki kapja az elismerést.
Ferenc pápa, David Attenborough természettudós, Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista és a belarusz ellenzék emigrációba vonult vezetője, Szvetlana Cihanouszkaja is a Nobel-békedíjra javasoltak között van a Reuters beszámolója szerint.

A norvég Nobel-bizottság, amely a győztes személyéről dönt, nem kommentálja a jelöléseket, amelyeket ötven évre titkosít is. A jelölni jogosultak azonban nyilvánosságra hozhatják, hogy kit terjesztettek fel. Köztük vannak a norvég törvényhozók is, akiknek jelöltjei között 2014 óta egyetlen év, 2019 kivételével mindig ott volt az, aki végül megkapta az elismerést.

A díjról döntő norvég Nobel-bizottság nem kommentálja a jelöléseket, 50 évig titokban tartja a jelölők és a sikertelen jelöltek nevét. Egyes jelölők, például a norvég törvényhozók azonban úgy döntenek, hogy nyilvánosságra hozzák a kiválasztottakat.

A 95 éves Attenborough leginkább a természetet bemutató, mérföldkőnek számító televíziós sorozatairól ismert, köztük a “Life on Earth” és a “The Blue Planet”.
A Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatások Kormányközi Tudományos Politikai Platformjával (IPBES) közösen jelölték, amely világszerte felméri a biológiai sokféleség állapotát a döntéshozók számára.
„A Föld természeti sokféleségéről, a fenntartható és békés társadalmak előfeltételéről szóló tájékoztatásra és védelmére irányuló erőfeszítéseikért terjesztették elő őket” – mondta Une Bastholm, a Norvég Zöld Párt vezetője.

A Zöld Párt másik képviselője a svéd Greta Thunberget jelölte, aki tini aktivistából globális klímavezérré emelkedett , és az általa elindított Fridays For Future mozgalom mellett gyakori Nobel-jelöltté is vált az elmúlt években.

Dag Inge Ulstein, egykori nemzetközi fejlesztési miniszter jelölte Ferenc pápát a klímaválság megoldásában tett erőfeszítéseiért , valamint a béke és a megbékélés érdekében végzett munkájáért.

Simon Kofe tuvalui külügyminisztert a norvég Liberális Párt vezetője, Guri Melby jelölte az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések kiemelésében végzett munkájáért. Kofe lefilmezte a tavalyi COP26 klímakonferencián tartott beszédet, térdig a tengervízben állva.

Környezetvédők kaptak korábban Nobel-békedíjat, köztük Wangari Maathai kenyai aktivista, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület és Al Gore volt amerikai alelnök. Ennek ellenére “nincs tudományos konszenzus az éghajlatváltozásról, mint az erőszakos harc fontos mozgatórugójáról” – mondta Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója, óva intve attól, hogy “a kettő között túlságosan leegyszerűsített kapcsolat áll fenn”.

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben az emberek aggodalmainak homlokterében és középpontjában állt, idén pedig ismét az ellene leküzdéssel megbízott nemzetközi szervezetet, a WHO-t jelölték ki.  “Úgy gondolom, hogy a WHO-t valószínűleg megvitatják az idei díjjal kapcsolatos bizottságban” – mondta Urdal.

A száműzött fehérorosz ellenzéki vezetőt, Szviatlana Cihanouskaját már második éve jelölték hazája demokráciájáért és szabadságáért végzett “bátor, fáradhatatlan és békés munkájáért” – mondta Haarek Elvenes parlamenti képviselő.

A norvég törvényhozók további jelöltjei közé tartozik a bebörtönzött orosz disszidens, Alekszej Navalnij, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, a WikiLeaks és a Chelsea Manning, a NATO, a CARE segélyszervezet, Masih Alinejad iráni emberi jogi aktivista és az Északi-sarkvidéki Tanács, amely a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. Északi-sarkvidéki nemzetek a Reuters norvég törvényhozók körében végzett felmérése szerint.

A tegnap lezárult jelölések nem jelentik a Nobel-bizottság jóváhagyását. A 2022-es díjazottat októberben hirdetik ki.

A Nobel-díjasok grafikájáért kattintson ide >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás