A rovat kizárólagos támogatója

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt. A copfos Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében.

Nem fair, hogy a vezetők magángépekkel érkeznek Svájcba, hogy kényelmesen elbeszélgessenek a klímaváltozásról, miközben lényegében nem csinálnak semmit – mondta idén januárban a davosi Világgazdasági Fórumon Greta Thunberg svéd diáklány és klímaaktivista, akit három norvég parlamenti képviselő most Nobel-békedíjra jelölt. Thunbergnek az elmúlt fél évben talán mindenki másnál jobban sikerült ráirányítania a közvélemény figyelmét a várható klímakatasztrófára. Ebben szerepet játszhat az is, hogy 16 évével a svéd lány hitelesen tudja képviselni a ma felnövő és eljövendő generációk érdekeit a jelenkor egyéb irányú érdekeivel szemben.

„A hatalmas mozgalom, amit Greta akcióba lendített, nagyon fontos hozzájárulás a békéhez” – indokolta választását a Baloldali Szocialista Pártban politizáló három képviselő egyike, Freddy Andre Oevstegaard, aki szerint a klímaváltozás fenyegetése egyre inkább hozzájárul a háborúk és fegyveres konfliktusok kirobbanásához.

Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében. Az akció hamar túlnőtt Svédországon, és átterjedt más európai államokra. Március 15-én pénteken több mint 50 ország diákjai fognak kisétálni az osztálytermekből, hogy rávegyék a politikusokat a cselekvésre.

Greta Thunberg-figura egy múlt heti düsseldorfi klímatüntetésen. A báb a szülei generációjának egy-egy képviselőjét csípi fülön, a ruhájára pedig azt írták, „tegyetek valamit a klímakatasztrófa ellen!”.Greta Thunberg-figura egy múlt heti düsseldorfi klímatüntetésen. A báb a szülei generációjának egy-egy képviselőjét csípi fülön, a ruhájára pedig azt írták, „tegyetek valamit a klímakatasztrófa ellen!”.

A szabályok szerint bármilyen norvég törvényhozó javasolhat személyeket a Nobel-békedíjra. A jelöléseket, amelyeket bármely ország politikusa leadhat, a svéd Nobel-díj bizottság nem kommentálja. A 2019-es díjra február 1-ig kellett leadni a jelölést, az idei díjra 300 másik embert, illetve szervezetet jelöltek. Ha Thunberg nyer, nem kell sokat utaznia a ceremóniára, ugyanis a díjátadót Stockholmban tartják, ahol ő is él a családjával. 

Thunberg a davosi Világgazdasági Fórumon világossá tette: célja, hogy a világ vezetői számára elsőrendű kérdéssé tegye a klímaváltozást. A fiatal aktivista vonattal érkezett, és sátorban szállt meg Davosban a -18 fokos hidegben. Többen is elkísérték, végül harmincnál is több aktivista táborozott le a városban, ahol szórólapokat osztogattak. Az aktivista azt reméli, hogy ha felhívja a problémára a figyelmet, több fiatal fog „dühbe gurulni”, ez az indulat pedig végül cselekvésre sarkallja őket, akár kicsiben, akár globális mértékben- írta a qubit.

Semmi értelme annak, hogy egy olyan jövőnek tanuljunk, amely nem fog létezni 
Nyílt levélben hirdettek világméretű demonstrációt a környezet védelmében március 15-re azok a diákok, akik hetek óta tüntetnek Nyugat-Európában azért, hogy a politikusok többet tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért.


Greta Thunberg: a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához – mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján tegnap, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában. A péntekenkénti klímasztrájk résztvevőinek túlnyomó többsége nem rendelkezik választójoggal. "Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket és mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?" – olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

 "Nem azt akarjuk, hogy reményt adjatok nekünk, azt akarjuk, hogy csatlakozzatok hozzánk" – emelte ki Greta Thunberg a mozgalom több más szervezőjével együtt jegyzett írásában, rámutatva: aki ma 20 év alatti, még 2080-ban is élhet, méghozzá egy olyan világban, amelyben az évi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz, mint most. Az ilyen mértékű felmelegedésnek katasztrofális következményei lennének, "folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne és elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének" – olvasható a cikkben.

Ezért olyan fontos, hogy mi történik most. A szükséges változásokhoz "mindenkinek el kell ismernie, hogy válságban vagyunk, és mindenkinek el kell köteleznie magát a radikális átalakulás mellett. Szilárd meggyőződésünk, hogy még meg lehet akadályozni a klímaváltozás legszörnyűbb hatásait, de ehhez most kell cselekedni" – írta Greta Thunberg. Kiemelte, hogy nincsen köztes megoldás, vagy "kevésbé rossz választás, amikor a túlélés a tét", ezért tüntetnek március 15-én fiatalok világszerte, "és ezért kérjük, hogy idősebb emberek is jöjjenek ki velünk az utcára". "Amikor ég a ház, nem tehetjük meg, hogy egyszerűen ráhagyjuk a gyerekekre a lángok oltását – a felnőtteknek vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy egyáltalán kiütött a tűz, ezért most kivételesen mi kérjük a felnőtteket, hogy kövessék példánkat" – írta az aktivista, aláhúzva: "nem tudunk tovább várni".

A stockholmi diák 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, pénteken a tervek szerint 123 országban kétezernél is több helyszínen tartanak tüntetést. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás