A rovat kizárólagos támogatója

Pályázatot írnak ki a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, majd szavazhatnak a tervekről a hegyvidékiek – így módosult a bombasztikus kormányzati Normafa-projekt. Jelen állás szerint nem építik be a budai közparkot.

Több millió forintot költöttünk az épületre, bár nem a miénk. Mi csak bérlők vagyunk. Anyósomék még az egykori Sigray-birtok bérlőiként költöztek be, én már állami tulajdonú bérlakásba jelentkeztem be. A rendszerváltás után mi is megvettük volna a bérleményt, de nem lehetett, holott két másik házat eladtak. Így hol a kerület, hol a Pilisi Parkerdő kezelte az épületet. De valójában senki felénk se nézett. Egészen tavaly októberig, amikor a hegyvidéki önkormányzat megkapta a Normafa kezelési jogát az államtól. Akkor eljöttek az önkormányzat emberei, és egyre ijesztőbb dolgok jelentek meg az újságban – kesereg Bálint Illés, aki évtizedek óta él a XII. kerületi Harangvölgyben, ahová a hírek szerint hatszemélyes sífelvonó, nyári–téli bobpálya, klubház épülne.

Grandiózus tervek. Bálint Illés szerint elhibázottak.

– A Normafa és környéke mindig is erdő volt, nem közpark. Gróf Sigray Pál az 1800-as évek végén a Normafa út vonaláig elkerített birtokhatárát a Mátyás király út vonaláig hozta le, és ezt a Mátyás király út feletti területet adta át Budapestnek. Ekkor jelölték ki a történelmi sípályákat.  A Sigray-birtok 1954-ben megváltásként került az állam tulajdonába. De a síelők már a negyvenes évek végén megjelentek a területen. 1971-ben egy csákányos sífelvonót is üzembe helyeztek, amelynek fából épített fordítóházát 1989-ben felgyújtották, a benne lévő műszaki egységek megsemmisültek.  A most emlegetett 1200 méteres sípálya csak 770 méter hosszú, hóágyú pedig soha nem volt itt – háborog Bálint Illés.

A Normafa jobb kihasználására 1983 óta születnek újabb és újabb tervek, de eddig egyikből sem lett semmi, mindig sikerrel akadályozták meg a megvalósítást. A Harang-völgy keskeny, meredek oldalaival, egyedi mikroklímája révén számos szimbiózisban élő faj fennmaradását biztosítja – emeli ki Bálint Illés. – Az itt élő védett növény- és bogárfajok utolsó menedékhelyét vétek lenne elpusztítani.

Félelmeivel nincs egyedül. A Normafa-törvény elfogadásakor pártok, zöldszervezek és magánemberek is tiltakoztak. Az aggódókat Pokorni Zoltán, a területet kezelésbe vevő Hegyvidék polgármestere legutóbb két hete nyugtatgatta a helyi lapban: nem épül nemzetközi sípálya a területre. De akkor mit kezdenek vele?

A Normafa lejtőjén található 70-cm-nél vastagabb fák elhelyezkedése faátmérő-osztályok szerint. (fehér: 70-79 cm, sárga: 80-99 cm, narancs: 100-139, piros: 140 cm felett (mindkét példány 150 cm felett)A Normafa lejtőjén található 70-cm-nél vastagabb fák elhelyezkedése faátmérő-osztályok szerint. (fehér: 70-79 cm, sárga: 80-99 cm, narancs: 100-139, piros: 140 cm felett (mindkét példány 150 cm felett)

Bár korábban szó volt róla, de nem épül meg a parkolóház sem, viszont lesznek új padok, szemetesek, illemhelyek és felújított játszóterek

– Se Normafa-beruházás nem lesz, se erre létrehozott cég nincs. Egy önkormányzati fenntartású intézmény alakult, aminek feladata a magyar államtól vagyonkezelésbe átvett közel ötven ingatlan üzemeltetése. A bejárás az átadás-átvétel folyamat része volt – magyarázza Váczi János, XII. kerületi alpolgármester, aki újfent elismétli: egyelőre csak javaslatok vannak a Normafa rehabilitációjára. Ez érinti a sípályák helyreállításának a kérdését is.  Az biztos, hogy hosszú, a Harang-völgyig lemenő, mesterségesen előállított hóval borított sípálya nem lesz a területen. Vizsgálják viszont annak a lehetőségét, hogy a régi sípálya nyomvonalát részben helyreállítsák.

Ez arra a területre vonatkozik, ahol most is csúszkálnak az emberek telente. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy biztonságosan elkülönítsék a sízőket és a szánkózókat, ebből ugyanis sok baleset és folyamatos konfliktus adódik. Ugyanez vonatkozik a biciklisekre, akiknek elkülönített utakat és pályákat jelölnének ki.  Az alpolgármester irreálisnak tartja a Normafa északi lejtőin kígyózó bobpálya ötletét csakúgy, mint a Harangvölgyig lenyúló hatszemélyes sífelvonót, annak ellenére, hogy mindkettő szerepel a kormányhatározatban. Az itt élő védett állat- és növényfajokat egy alapos és átfogó Natura 2000-es környezetvédelmi hatásvizsgálat méri fel, amelynek határidejét nemrégiben meghosszabbították.

Az önkormányzat nem akar új épületeket felhúzni, inkább a meglévőket újítaná fel. Egyelőre az engesztelőkápolna építése is bizonytalan. Bár korábban szó volt róla, de nem épül meg a parkolóház sem, viszont lesznek új padok, szemetesek, illemhelyek és felújított játszóterek. A kerület heteken belül nyílt pályázatot ír ki megvalósíthatósági tanulmány készítésére. Ebben a környezetvédelmi vizsgálatokra alapozva határozzák meg a részletes fejlesztési javaslatot. Erről mondhatnak majd véleményt a kerületiek a várhatóan az év vége felé kiírandó helyi népszavazáson- írta a nol.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás