A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap reggel váratlanul kiszállt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárshoz, majd később a Demnethez is. A nyomozók egész napos vesztegzár alá vették a civil szervezetek irodáit. Délután hatkor a rendőrök lakására kísérték haza Móra Veronikát, az Ökotárs alapítvány vezetőjét, akinek lefoglalták laptopját, és olyan anyagokat is, amelyeknek nem volt közük a Norvég Civil Alap ügyeihez. Délután hatkor több százan tartottak szimpátiatüntetést az Ökotárs irodája elől indulva.

5-600 ember gyűlt össze tegnap délután az Ökotárs Alapítványnak otthont adó belvárosi Szerb utcai épület előtt, hogy tiltakozzanak az alapítvány ellen indított rendőrségi vegzálás ellen. Mert abban minden jelenlevő egyetértett, hogy nehéz hagyományos rendőrségi intézkedésnek tekinteni, amikor egy esetleges pénzügyi szabálytalanság miatt folytatott nyomozást tucatnyi készenléti rendőr látványos társaságában folytatnak le. Bár a folyamatban lévő nyomozás miatt az Ökotárs munkatársai nem nyilatkozhattak, állítólag a dokumentumok és szerződések mellett szervereket is lefoglaltak a rendőrök. Külön furcsasága a tegnapi eseményeknek, hogy bár most hivatalosan azért indult nyomozás az Ökotárs ellen, mert engedély nélkül adhattak kölcsönt civileknek, a rendőrség olyan szerződéseket is lefoglalt, melyek azokhoz a civil szervezetekhez köthetőek, akik ugyan soha nem kaptak kölcsönt, viszont a kormány korábban mint ellenzéki csoportosulásokat listázta őket. Az elsőnek a Heti Válaszban felbukkanó, majd az Emmi által kiadott listán olyan szervezetek szerepelnek, mint a TASZ, a K-Monitor, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, a Transparency International, vagy a Roma Sajtóközpont. Ezek miatt a szervezetek miatt vizsgálódott korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökség által felkért Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KeHi), és most a jelek szerint a Nemzeti Nyomozó Irodának egyik másik ügyre hivatkozva sikerült is megszereznie az összes vonatkozó iratot.

Tüntetés a civilekért Tüntetés a civilekért
A képre kattintva galéria nyílik.

Ártatlanok, de nem ártalmatlanok – ezzel foglalta össze a civilek helyzetét a tüntetés elején Papp Réka Kinga, aki szerint a civil társadalomnak éppen az a feladata, hogy a kormány tevékenységét ellenőrizze. Majd röviden beszólt azoknak az ellenzéki politikusoknak is, akik most a kampányidőszakban rátelepednek erre az ügyre, de soha életükben nem tettek bele semmit a civilek munkájába.

A kötelező tüntetéselemnek számító vonulás után pedig kiderült, hogy a tegnapi hatósági fellépés már olyan civil szervezeteknek is sok volt, akik eddig csak szakmai ügyekben konfrontálódtak a hatalommal. A spontán tüntetés két szónoka ugyanis a Greenpeace magyarországi vezetője és a Kerékpárosklub elnöke volt. A Greenpeace hazai igazgatója, Szegfalvi Zsolt arról beszélt, hogy egyértelmű lejáratókampány folyik a civilek ellen, hasonló ahhoz, mint amilyet Oroszországban vagy Indiában látni. Szerinte üzenete van annak, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien utcára tudtak jönni egy ilyen ügy mellett. Többen érkeztek Putyint ábrázoló táblákkal, és a vonulók is emlegették Putyin törvényeit, melyekkel példátlan sebességgel építhette le a civil társadalmat Oroszországban. Szegfalvi után László János következett a Magyar Kerékpárosklubtól. A legnagyobb biciklis szervezet vezetője azzal kezdte, hogy amikor elmondta a többieknek az elnökségben, hogy itt fog beszélni, bolondnak nézték, és kérdezték, hogy nem lesz-e ebből bajuk. László arról mesélt, hogy 65 évesen nehezére esik elfogadnia, hogy az elmúlt másfél évben az elnökségi üléseken állandó a taktikázás és a félelem, hogy egy-egy dolgot megléphetnek-e. Pedig gyakorlatilag egy fillér állami támogatást nem kapnak, de a régről ismert kötelező óvatoskodás mégis megjelent. Mint mondta, ezt a taktikázást ekkora mértékben még a KISZ-es időkben sem tapasztalta. A Kerékpárosklub elnökének felháborodását az is növelte, hogy a tömegben elterjedt, hogy Móra Veronikát, az Ökotárs vezetőjét az egész napos irodai házkutatás után előállították. Mórát az épületből készenléti rendőrök kísérték ki, és ott egy szót sem szólhatott, hanem egyből egy rendőrautóba ültették, de mint kiderült a lakására vitték, hogy ott átadja számítógépét a rendőröknek. Móra mellett otthonában keresték fel az Ökotárs másik vezetőjét, Foltányi Zsuzsát is.

Egyébként Móra Veronika megdöbbentő körülmények közt értesült még reggel a nyomozók érkezéséről: telefonos interjút adott éppen egy rádiónak, amikor vonala megszakadt, és azon egyszerűen a nyomozók jelentkeztek be, hogy értesítsék a már megindított razziáról.

Móra Vera tegnap este ezt írta facebook oldalán:

Kedves értem aggódók!

Először is köszönöm. Mint ismeretes, ma reggel h9-kor a Nemzeti Nyomozóiroda vagy 15-20 fős egysége megjelent az Ökotársnál házkutatásra. Alapvetően egyes norvég civil alapos projektek dokumentációit keresték, illetve az Ökotárs által nyújtott visszatérítendő támogatásokkal kapcsolatosakat. Egész napos dokumentumnyálazás nyomán lefoglaltak és kb. fél méter papírt. Egyébként ottlétük alatt udvariasak voltak, nem csináltak rendetlenséget, szóval formai szempontból minden rendben volt. Ezzel párhuzamosan könyvelőnknél is jártak, majd a DemNethez is elmentek, mivel a projektdokumentációk egy része náluk volt. Munkájuk végeztével pedig elkísértek haza, mivel a laptopom itthon volt és azt le akarták foglalni – meg is tették. Jegyzőkönyv felvétele után távoztak. Szóval ne aggódjatok, én jól vagyok – és a többi ökotárs is, akik szintén bent voltak, vagy kintről szorítottak.
Az egészben azt tartom felháborítónak, hogy – ahogy a rendőrség kérésének korábban is eleget tettünk -, ha kérik, magunktól beküldtük volna azokat a papírokat, amit ma elküldtek. Ezért panaszt is fogunk tenni az eljárás ellen. Nem kellett volna hozzá este 6-ig ott ülni…. 

Lázár János kabát, kalap – működjön a Norvég Alap!

A tüntetés a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány irodája (DemNet) előtt ért véget a Petőfi tér mellett a Duna korzón. Ez volt a másik szervezet, aminek irodáját tegnap megszállták a készenléti rendőrök. Az ok elég prózai: bár soha nem kaptak kölcsönt az Ökotárstól, és az eredeti váddal kapcsolatban sehogy sem voltak összefüggésbe hozhatóak, de náluk tároltak egy rakás szerződést, amit a norvég támogatások miatt a tizenhárom, kormány által kifogásolt szervezettel kötöttek- írta a 444.hu

Kapcsolódó cikkek:

 Hogyan küldte rá a kormány a készenlétiseket a civilekre? – A vegzatúra története

Egész napos razzia után elvitték a rendőrök az Ökotárs igazgatóját 

Az Ökotársat és a civileket lerohanta az Orbán rezsim rendőrsége

 tüntetés percről percre

Totális kormányzati támadás a norvégos civilek ellen

Házkutatás: táskákkal távoztak a nyomozók az Ökotárstól

Több százan tüntettek a megszállt Ökotársért

 Azokra mentek, akiket Lázárék kilistáztak

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek