Hirdetés
Greenfo/MTI

Ezentúl egy norvég génbank is segít megőrizni a világ százezernyi rizsfajtáját. A két éve létrehozott új génbank feltöltése a minap fejeződött be, hogy ezzel még jobban bebiztosítsák a világ egyik legfontosabb gabonaféléjének túlélését.

Az elmúlt évtizedek során több mint száz ország fogott össze annak érdekében, hogy megvédje a világ számos olyan rizsfajtáját, amelyek a megfelelő segítség nélkül valószínűleg örökre eltűnnének a föld színéről. A fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézetben (IRRI) 1962. óta működik a tűz-, földrengés- és tájfunbiztos génbank, amely mára 115 ezer rizsfajta túlélését biztosítja. A gyűjtemény magjairól készült “másolatok” kerültek a norvégiai Svalbard városában létrehozott génbankba – számolt be róla Fiona Hay, a kormányok, bankok és magánberuházók által létrehozott, non-profit IRRI genetikusa.

“Olyan géneket őrzünk itt, amelyek segíthetnek növelni a rizsföldek nagyságát, a magok különböző kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállását, valamint kivédeni a klímaváltozás hatásait” – mondta el a szakember az AFP hírügynökségnek a Los Banos-i génbankban tartott körséta alkalmával. Az egyetemi városban működő üvegházból a magokat akár kormányok, akár termelők kérésére el tudják juttatani a világ különböző pontjaira. A fülöp-szigeteki génbankban a rizsszemeket szárazon és hideg körülmények között tárolják, így azok akár 40 évig is felhasználhatóak maradnak. Bár több országnak van saját génbankja, ezek nem mindig sikeresek, a magok megőrzésében.

Azt azonban az IRRI erőfeszítései sem tudják megakadályozni, hogy egyes rizsfajták kihaljanak. Az ehhez hasonló veszteségek kerültek reflektorfénybe a múlt héten befejeződött, 12 napos nagojai ENSZ-konferencián, ahol több mint 190 ország delegáltjai tanácskoztak a Föld biodiverzitásának megőrzéséről. Egy-egy rizsfajtát könnyen kipusztíthatnak a kártevők, a betegségek, a szárazság, a környezeti katasztrófák, de az urbanizáció is, vagy ha egyszerűen felhagynak a termesztésével – hangsúlyozta Hay.

A norvég génbank az utóbbi két évben 70 ezer rizsfajta “másolatát” kapta meg a fülöp-szigeteki banktól. Az utolsó szállítmány – további 40 ezer rizsfajtával a fedélzetén – a napokban a manilai reptérről indult útnak az északi országba. A százezernyi rizsfajta megőrzését biztosítja, hogy a norvég létesítmény mellett az IRRI készleteinek másolatából már az Egyesült Államok kormánya is fenntart egy génbankot Colodaróban.

A Nemzetközi Rizskutató Intézet fennállása óta többek között Kambodzsán segített, ahol az 1970-es években, a vörös khmer rezsim ideje alatt több millió ember vesztette életét – sokan az éhezés miatt -, és a helyi gazdálkodókat arra kényszerítették, hogy kizárólag bizony rizsfajtákat termesszenek. A háború után az ország azzal a kéréssel fordult az IRRI-hez, hogy küldjenek 500 olyan rizsfajtát, amelyek őshonosak voltak náluk, de eltűntek a pusztítás évei alatt. “A raktárunkon voltak ilyen rizsfajták, ezért 1981. és 1989. között segítettünk a visszatelepítésükben” – mesélte el Flora de Guzman, a fülöp-szigeteki génbank kutatási vezetője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás