A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Norvégiában már csak minden ötödik új autón volt kipufogó tavaly. Az összes többi elektromos meghajtású volt, ezek tették ki az újautó eladások közel 80 százalékát.
Az elektromos autók tették ki az újonnan regisztrált személygépkocsik csaknem 80 százalékát Norvégiában 2022-ben, ami új világrekord – közölte a norvég Közúti Közlekedési Információs Tanács (OFV). Tavaly 138 265 új elektromos autót értékesítettek, ez az összes magángépjármű-eladás 79,3 százaléka.

Norvégia, amely egyszerre jelentős szénhidrogén-termelő és a zéró kibocsátású autók bajnoka, ezzel az aránnyal saját, 2021-ben elért 64,5 százalékos rekordját döntötte meg. Ehhez képest az Európai Unióban 2022 első kilenc hónapjában az újonnan regisztrált gépkocsiknak 8,6 százaléka volt elektromos hajtású.

Csak decemberben a teljes mértékben elektromos meghajtású autók adták a norvégiai eladások 82,8 százalékát, ami részben annak is köszönhető, hogy az év végeztével szűkítettek az ilyen autók vásárlását támogató adókedvezményen, ami megdrágította az ilyen autókat.

Norvégia -autó töltők az elektromobilitás éllovasánál.

A norvég kormány arra törekszik, hogy 2025-től minden újonnan regisztrált norvég autó zéró kibocsátású legyen – elektromos vagy hidrogénmeghajtású –, amit jelentős adókedvezményekkel támogatnak. Ennek mértékét csökkentették most, miután elkezdett telítődni a piaci szegmens.

Ennek értelmében január 1-jétől az új elektromos járművek norvégiai vásárlásakor a 25 százalékos forgalmi adó (áfa) alóli mentesség csak az 500 000 norvég koronás (19 millió forintos) vételár alatt érvényesíthető, az ettől drágább elektromos autók vásárlása már adóköteles.

Ma a norvég utakon minden ötödik autó teljesen elektromos hajtású, ami szintén világrekord. Az elektromos autók értékesítésében a norvég piacon a legnagyobb részesedést az amerikai Tesla érte el 12,2 százalékkal.

Nyitókép: Tesla model3 norvégiai e-autó kereskedésben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás