A rovat kizárólagos támogatója

Norvégiában már most minden negyedik új autó elektromos, de hamarosan jön az új világ: 2025 után kitiltják a benzin- és dízelautókat.

Norvégia már most is elektromos autó nagyhatalom: minden negyedik új autó már elektromos hajtással közlekedik. Ez a hatása annak, hogy jelentős adókedvezmények vannak az e-autókra, illetve a buszsávot is szabad használniuk, ezen kívül pedig az ilyen járművekkel még ingyenesen is parkolhatnak.

De úgy tűnik, ez csak a kezdet, írja a német Manager Magazin internetes kiadása. Kilenc év múlva az új nemzeti közlekedési stratégia értelmében már nem fognak benzin- és dízel üzemű autókat forgalomba állítani. (A stratégia norvégul itt elérhető.)

"2025 után a személygépkocsiknak, buszoknak és könnyú haszongépjárműveknek nulla károsanyag-kibocsátásúnak kell lenniük", olvasható a dokumentum 33. oldalán, ami azt jelenti, hogy elektromos vagy hidrogénhajtású autók forgalomba helyezését engedélyeznék. Azoknak az autóknak a számát, melyek nem vegyesüzeműek, hanem kizárólag belső égésű motorral mennek, pedig már az azt megelőző években radikálisan csökkentenék.

A hvg szerint radikális közelekedési stratégia célja, hogy 2030-ig a károsanyag-kibocsátást a norvég autóipari szektorban a felére csökkentsék. A stratégia azt is megelőlegzi, hogy a hajók és a kompok is árammal közlekednek majd, amihez új intermodális csomópontokat is létesíteni kell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás