A rovat kizárólagos támogatója

A WWF németországi szervezete szerint az Oroszország távol-keleti részén és azzal határos kínai vidékeken élő amuri leopárdok száma a 2007-ben számolt 35-ről 70 körülire emelkedett.

Vlagyivosztok közelében 57-re tehető a leopárdok száma, és további 12-15 példány élhet Kínában, derült ki egy közelmúltban elvégzett egyedszámlálás során. Legutóbb 2007-ben, a Leopardovij néven emlegetett védett övezet kijelölése előtt számolták meg a leopárdokat, akkor 35 egyed létezését valószínűsítették a világ legritkább emlősei közé tartozó állatfajból.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) friss adatai arról tanúskodnak, hogy nem voltak hiábavalóak a ragadozó megmentésére tett erőfeszítések. A természetvédők szerint különösen örvendetes, hogy a faj újra szaporodik Kínában, amint arról a kameracsapdák felvételei tanúskodnak.  Az elmúlt hetekben a WWF, az Orosz Tudományos Akadémia, a vadászati és a természetvédelmi hatóságok szakértői átfésülték az amuri leopárd utolsó élőhelyeit az orosz-észak-koreai-kínai hármas határ vidékén, és megszámolták a nyomokat a hóban, végül a fotócsapdák felvételeit kiértékelve, a bundamintázatok alapján 57 különböző egyed létezését mutatták ki.

Az index által idézett adatok szerint nemcsak az állatok száma nőtt, hanem elterjedési területük is, és a természetvédők azt szeretnék, ha hat védett övezet egyesítésével létrejönne végre a tervezett, határokon átívelő, akár 100 amuri leopárdnak is életteret adó rezervátum.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás