A rovat kizárólagos támogatója

A fideszes kétharmados kormánytöbbség több olyan javaslatot is megszavazott, ami ellentétes az alkotmánnyal és az alaptörvénnyel is. A védett területek kiárusításáról szóló javaslat lehetővé teszi, hogy védett oltalom alatt álló területeket privatizáljanak a természetvédelmi szempontok figyelembevétele nélkül.

fokozatosan letermelt terület tábla. Zöldek Országos Találkozója 2006 kép: Sarkadi Péter greenfo

Már a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat vitája során is kiderült: csak azzal indokolják a tervezetet, hogy milyen értékesítési potenciállal rendelkeznek ezek a területek. Teljesen egyértelmű tehát, hogy a Fidesz-kormány szándékai szerint a gazdasági érdekek felülírják a természetvédelmi érdekeket.

A XXI. század egyik legnagyobb kihívása a klímaválság és az élővilág válsága, az egész világon már olyan mértékű a biodiverzitás, a természetes élőhelyek csökkenése, hogy az már az emberi társadalmat, az emberi életet is veszélyezteti. A természetes élőhelyek egy olyan láncolatot alkotnak, amiből nem lehet kivenni, eladni, privatizálni olyan részeket, amelyek nem véletlenül lettek korábban védetté nyilvánítva.

Amikor korábban a fideszes többség próbálkozott akár védett erdők, akár Natura 2000-es területek privatizációjával, az Alkotmánybíróság minden alkalommal kimondta, hogy a magánosítás nem lehet közérdek, és hogy alapvetően az állam feladata az, hogy ezeket a védett területeket megőrizze. Ráadásul az Alkotmánybíróságnak korábban már volt több olyan határozata, hogy Magyarországon a természetvédelem már elért szintje nem csökkenthető.
A Párbeszéd már korábban is jelezte, hogy ez a törvényjavaslat alkotmányellenes és ha Novák Katalin mégis aláírja, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulunk!

Szabó Rebeka Párbeszéd országgyűlési képviselő.


Fideszes pártkatona köztársasági elnök elődeihez (Schmitt Pál, Áder János) hasonlóan Novák Katalin is csak egy “aláíró golyóstoll”.  Mivel a szociális törvény módosítását (lex megdöglesz) is aláírta seperc alatt, valószínűleg ezt is aláírja gondolkodás nélkül. Viszont lett 280 millióért sminkszobája (?), zeneszobája, moziszobája stb. és 180 milláért új autók a hivatalának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás