A rovat kizárólagos támogatója

A veszélyeztetett fajok közé sorolt óriáspanda két kínai tartományban is kiterjesztette élőhelyét – derült ki az állatok ürülékének vizsgálatából. Kínai erdészeti kutatók a pandák eddig ismert élőhelyén, a közép-kínai Kanszu és Szecsuán tartományok határvidékén fekvő 220 ezer hektáros Pajsujcsiang rezervátumon túl is találtak pandaürüléket.

“Ez azt jelenti, hogy az óriáspanda természetes élőhelye növekedett, és talán az egyedek száma is nőtt” – mondta Huang Hua-li a Pajsujcsiang Rezervátum igazgatóhelyettese. A legutóbbi – 1999 és 2001 között tartott – egyedszámlálás során 103 óriáspandát találtak a pajsujcsiangi rezervátum területén, amely a Kínában található 55 óriáspanda-rezervátum közül a legnagyobb. Huang szerint a rezervátum bizonyítottan ideális élőhely, amely a medvefélék családjába tartozó emlős kedvenc táplálékának számító Japán nyílbambuszban gazdag, kedvező ökoszisztémával rendelkezik.

A pandák számára elegendő élelem biztosítása érdekében a kutatók több mint 20, bambusszal táplálkozó rovarfajt azonosítottak, és a kártékony állatok terjedését 2002 óta sikeresen korlátozták. “Bambuszerdeinket hatékonyan sikerült helyreállítanunk a 80-as évek közepén történt tömeges virágzás és elhalás után” – tette hozzá. A 80-as évek közepén történt bambuszvirágzás után – amely bambuszerdők tömegeinek 40-120 évenkénti elpusztulásával jár – a végveszélybe sodródott óriáspandákat súlyos élelemhiány fenyegette, megmentésükre ekkor szinte az egész ország adakozni kezdett. A kínai erdészeti hivatal adatai szerint 1590 panda él természetes élőhelyen, többnyire a szecsuáni hegyekben, további 210 egyedet fogságban nevelnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás