A rovat kizárólagos támogatója

Befejezte a mesterséges odúkban kikelt szalakóták gyűrűzését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. Bükki Csoportja.

– Nagy horderejű munka ez – mondja Szitta Tamás a csoport vezetője, – ugyanis mintegy 400 odú van kint a területünkön, ami a hevesi, borsodi síkságot és a jászság egy részét jelenti. A projektet tizenkét éve kezdtük el. Akkor kb. hatvan pár szalakóta fészkelt a terülten természetes körülmények között. Tavaly pedig 174 pár kezdte el a költést az általunk kihelyezett mesterséges odúkban. A természetes fészkekben költő párokkal együtt számuk 220 pár körül mozog.

A szalakóta a füves puszták ékköve. Költöző madár, de vándorlásáról nincsenek pontos adatok.
– Ezt a hiányt pótolhatja az általunk is végzett gyűrűzés – teszi hozzá Kleszó András, aki „civil”-ben a Bükki Nemzeti park természetvédelmi felügyelője, – így a későbbiekben információkat kaphatunk a vonulásról, akár élve, akár elpusztulva találja meg valaki a madarat a gyűrűszám alapján azonosítani tudjuk, hogy melyik évben, melyik odúban kelt ki a madár.

A szalakóta viszonylag nagy termetű madárfaj, melynek fő táplálékát a gyepterületen megtalálható nagytermetű egyenes szárnyú rovarok jelentik. A legeltetés visszaszorulásával állománya jelentősen csökkent. A nagyobb problémát azonban a fészkelő helyek hiánya jelenti.
– Az elmúlt évtizedekben kivágták azokat a puhafa liget erdőket, elsősorban fehér nyarasokat, ahol a zöld küllő és egyéb harkály fajok megfelelő fészkelő helyeket készítettek számára – folytatja Szitta Tamás. – Ezért helyezzük ki a mesterséges odúkat, melyekben sikeresen fészkel a szalakóta. Napjaink kísérlete, hogy olyan helyekre is helyezünk ki odúkat, ahol nem gyepterület van és tapasztalatunk, hogy ilyen helyeken is megtelepíthető a madár. Próbáljuk a Bükk és a Mátra lábai felé valamint a Tisza árterére húzni a fajt, ahol valamikor a szalakóták nagy állományt képeztek. Nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy más fajok is beköltöznek a mesterséges odúkba. A leggyakoribb konkurensek a mezei veréb és a seregély. Az utóbbi nagyon korán lerakja a tojásait és utána foglalja el a fészket a szalakóta.. Ennek köszönhető, hogy még ilyen későn is tudunk fiókákat gyűrűzni.

Tekintse meg a gyűrűzések során készült képeket!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás