A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság ezekben a hetekben tárgyal a tagállamokkal, Magyarországnak is most még van lehetősége, hogy energiabiztonságosabbá, az energiaátmenetet jobban elősegítőre és gyorsítóra finomra hangolja az uniós-forrás költési terveit, különösen a helyreállítási tervét és operatív programjait.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szakmai elemzése alapján az uniós-forrás költési tervekbe írandó:

– Támogatással elsődlegesen a hőszigeteléssel egybekötött, mélyfelújító komplex beruházásokat kell ösztönözni, mert ez biztosítja a tartós rezsicsökkentést, energiabiztonságot, a fosszilis energiától függetlenedést;

– A támogatást jobban kell célozni: közel 100%-os vissza nem térítendő támogatásra az alacsony jövedelműek vannak rászorulva; a (hitelképes ill. kezdőtőkével rendelkező) közepes/átlagos jövedelműeknek elegendő a 30-40%-os vissza nem térítendő támogatás visszatérülő alappal/hitellel kombinálva.

– A visszatérülő támogatás a megtérülés ütemében visszafizethető az alapba, újratöltődik, amelyet így további háztartások igényelhetnek energiahatékonysági lakásberuházásokra, széles körben és több éven át hozzáférhető marad.

A geopolitikai helyzet felerősítette, amire a fosszilis energiaár-emelkedés már rávilágított: a szennyező, energiabiztonsági problémákat okozó fosszilisenergia kivezetését azaz az energiaátmenetet még inkább fel kell gyorsítani, az Unió segítségével.

„A fosszilis-függőség csökkentésére kiváló lehetőséget adnak az EU-s források, a helyreállítási terv és az operatív programok alapján. Tekintve, hogy e hazai tervek brüsszeli elfogadási folyamata megtorpant, még van lehetősége a magyar kormánynak, hogy tartalmában javítson rajtuk és a lakóépületek széleskörű, komplex felújításának többéves támogatásával a hazai fosszilis-függőséget jelentősen és tartósan csökkentse.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

“A jelenlegi magyar uniós-forrás költési tervek nem fókuszálnak a fosszilis-függőség csökkentésére. Például az RRF napelem pályázat végül elszalasztott lehetőség lett, mert nem elsősorban a 100% támogatásra valóban rászoruló alacsony jövedelműeket célozta; a pontozás utólagos eltörlésével a minőség háttérbe szorult és igazságtalan helyzetet teremtett, ráadásul a hőszigetelés vagy mélyfelújítás teljesen hiányzik a programból. Az operatív program-tervekből hasonlóan hiányzik a lakóépületek mélyfelújításának támogatása; az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) egyelőre nem ösztönzi ezeket eléggé.” – mondta Dönsz-Kovács Teodóra, az MTVSZ éghajlatvédelem és EU Alapok programvezetője.

Az MTVSZ energetikai javaslatai a magyar költési tervek kapcsán itt:

https://mtvsz.hu/uploads/files/OP-HET-energia-MTVSZvelemeny-osszefogl_2022marc.pdf

https://mtvsz.hu/uploads/files/OP-velemeny-MTVSZ-energia-biodiv_2022marc.pdf

https://mtvsz.hu/energiafordulat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás