A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Növelni kívánják a kommunális hulladék újrahasznosításának arányát az Európai Parlament (EP) képviselői egy újonnan elfogadott jogszabály-tervezet szerint. Eszerint csökkentenék a hulladéklerakók környezeti terhelését és az ételhulladék mennyiségét.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott tervezet szerint, mivel a 2014-es statisztikák alapján Európában a kommunális hulladék mindössze 44 százalékát komposztálják vagy hasznosítják újra. 2030-ra az újrahasznosítás arányát 70 százalékra kell emelni. Ez az arány 2004-ben még csak 31 százalék volt, a tervek szerint 2020-ra kell elérnie az 50 százalékot.

A parlamenti tájékoztatásban ismertetik azt is, hogy a papír, karton, műanyag üveg, fém és fa csomagoló anyagok újrahasznosításában az Európai Bizottság 65 százalékos arányt, az uniós parlament 80 százalékos arányt javasol.  A tervezet szerint a hulladéklerakókban tárolt szemét arányát 2030-ra lehetőleg 5 százalékra csökkentenék. Azon országok számára viszont, amelyek 2013-ban a hulladék több mint 65 százalékát még lerakókba küldték, az EP 5 évvel meghosszabbítaná a dátumot. Magyarországon az Eurostat adatai szerint az éves szemét 57 százaléka kerül lerakóba, és 31 százalékot komposztálnak vagy hasznosítanak újra – tájékoztatott a parlamenti sajtószolgálat.

Az Európai Unióban évente 89 millió tonna ételhulladék termelődik, átlagosan 189 kilogramm állampolgáronként. Az EP javaslata szerint a pazarlást 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal kellene csökkenteni. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett: az unió célszámokat állapíthat meg, eszközöket adhat a tagállamoknak, de a legfontosabb a lakosság tudatosságának erősítése. Ezért továbbra is fontos a tájékoztatás, a fiatalok oktatása – húzta alá. “Túl kell lépnünk a hulladéklerakók korszakán, hisz ezek – bármennyire is elővigyázatos technológiával készülnek -, rettenetes méretű környezeti terhet jelentenek” – mutatott rá a képviselő.

 

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője írásbeli hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament szigorú hulladékhasznosítási és -lerakási célszámainak kulcsüzenete, hogy a beruházásoknak a hulladék keletkezésének megelőzését és az újrahasználatot kell szolgálniuk. Növelni kell álláspontja szerint a termékek élettartamát is. “A várható eredmények magukért beszélnek, 6 milliárd euróval kevesebb kiadás a lakosságnak és a vállalkozásoknak, 34 ezer új munkahely, tisztább környezet” – hangsúlyozta a képviselő.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, a javaslatok fontos lépések a hulladékok újrahasznosítási arányának növelésére és a hulladéklerakás csökkentésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntések nem rugaszkodhatnak el a valóságtól, különben minden határozat csak politikai “vágypropaganda” marad, és veszélyezteti a kitűzött célok elérését. A képviselő felhívta a figyelmet a környezettudatos életre nevelés fontosságára is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek