Hirdetés
greenfo/ MTI

Cselekvési programot készít a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) a zöld hatóságok hatékonyságának további javítására társadalmi szervezetek javaslatai alapján.

Persányi Miklós, a tárca vezetője a januárban integrálódott hatóságok gazdasági érdekképviseletekkel és zöld szervezetekkel folytatott megbeszélése szünetében közölte: a hatósági munkát úgy kell kialakítani, hogy az a cégek versenyképességének csökkentése nélkül feleljen meg maradéktalanul a társadalmi elvárásoknak. “A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóságok létrejöttével már most jelentősen javult a hatósági munka hatékonysága, ám az ügyintézés még tovább gyorsítható, a felesleges adatszolgáltatás tovább redukálható” – hangoztatta.
A miniszter szerint meg kell vizsgálni azokat a hatásköröket, amelyek esetleg nem igényelnek olyan figyelmet, mint amilyet most kapnak, s így ehelyett inkább az érdemi tevékenységekre lehetne jobban koncentrálni. Elmondása szerint az ipar szereplői a hatósági eljárásokat indokolatlanul részletesnek találják, amelyek lassúsága európai uniós versenytársaikhoz képest kedvezőtlenebb versenypozíciót idéz elő számukra. Példaként a környezetvédelmi engedélyek kiadását említette, ami az EU régi tagországaiban gyorsabban zajlik. A miniszter fontosnak tartja, hogy a hatóságok működésének átláthatóságát és nyitottságát megteremtsék. “Növelni kell a társadalom beleszólási lehetőségét a hatósági munkába”. Hozzátette, hogy ennek jegyében ültek össze a hatóság képviselői egyebek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Országos Szövetsége, a WWF Magyarország és a Védegylet képviselőivel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás