A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: ujszo.com

Novembertől lép hatályba Szlovákiában az a módosítás, amelynek köszönhetően a cirkuszokban nem láthatunk vadállatokat is felvonultató produkciókat.

Az eredetileg szeptember elsejétől érvénybe lépő rendeletről még egyeztetni kellett az Európai Unió többi tagállamával is, e folyamat pedig úgy látszik, lezárult, ugyanis a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint november elsejétől tilos lesz bizonyos állatokat cirkuszi műsorokban szerepeltetni. A minisztérium szeptemberben még azt közölte, nem tudja, meddig húzódhat az egyeztetés, azt azonban már akkor leszögezte, októbernél hamarabb semmiképp sem érhet véget a legalább 3 hónapos egyeztetés.

A rendelet szerint a következő hónaptól nem láthatunk a porondon ragadozókat, kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is.

A törvény megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is maga után vonhat. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium által kidolgozott törvényt támogatta a Sloboda zvierat állatvédő szervezet is, a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petíciójukat 55 ezren írták alá. Idén márciusban a bazini polgármester volt az első Európában, aki megtagadta egy cirkusz fellépését az abban szereplő állatok miatt – írta az Új szó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás