Hirdetés

Az ötlet nem egészen új, egy New Yorkban élő mexikói designer már régebben diplomamunkaként beadott egy kert-autóbusz tervet. Ez azonban megtetszett a katalán Marc Granén-nak, aki egy zöld tervezővel együtt kidolgozta a saját koncepcióját, a Phyto Kineticnek elnevezett járművet.

„A városi zöld területek alapvető fontosságúak a fotoszintézis számára, annak a levegőnek a tisztítására ‚amelyet beszívunk. És ezek, sajnos, nem mindig állnak rendelkezésre” – magyarázta. Látszólagos egyszerűsége mellett a terv számos technikai megoldásra szorul, hogy megfeleljen a biztonság és a szállítás normatíváinak. A javasolt dekoratív kis növényeket, bokrocskákat öntözni is kell és ennek legjobb és legolcsóbb módja a busz légkondicionálójának vizét hasznosítani.

A terv szerint a növények táptalaját helyettesítheti egy hidroponikus hab, amely a földnél sokkal könnyebb, így jelentősen csökken a tetőre nehezedő súly. A hab visszatartja a vizet és rendkívül rugalmas, könnyen felrakható függetlenül a busz tetejének formájától.

A terv működni látszik, a nyár közepén kipróbálták egy madridi járaton és a Phyto Kinetic 3,5 fokkal csökkentette a buszban a hőmérsékletet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás