A rovat kizárólagos támogatója

Tiltakozó kampányt indít az Energia Klub és a Greenpeace, a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása ellen. A civil szervezetek követelik, hogy a Paksi Atomerőmű mind a négy blokkját legkésőbb az eredetileg tervezett élettartam lejártakor zárják be.

Ennek értelmében 2012-től el kell kezdeni a végleges leszereléshez szükséges munkálatokat.
A zöldek tiltakoznak az ellen, hogy az élettartam meghosszabbításáról – akárcsak annak idején a nukleáris erőmű megépítéséről is – az emberek bevonása nélkül, a szélesebb körű nyilvánosság megkerülésével kívánnak dönteni. Emlékeztetnek arra, hogy a nyilvánosság kizárása a kettes blokk „súlyos üzemzavara” kapcsán már megvalósult, hiszen a zöld szervezetek többszöri kérése ellenére sem kaptak tájékoztatást arról, hogy a blokk tavalyi újraindítása, majd újbóli leállítása milyen feltételek mellett valósult meg. Ez azért is aggasztó, mert a hírek szerint áprilisban ismét újraindítják a blokkot.

Az atomenergia felhasználásából adódó legnagyobb probléma továbbra is az, hogy a keletkező hulladék biztonságos és végleges elhelyezése nem megoldott. A nukleáris hulladékok tárolásának kérdése a világ legsúlyosabb megoldandó problémái közé tartozik. A legutóbbi idők fejleményei azt mutatják, hogy kimondva-kimondatlanul nagy aktivitású hulladékok elhelyezésére szolgáló végleges „atomtemetőt” kívánnak Magyarországon létesíteni. Ezzel Magyarország nemzetközi precedenst teremtene, hiszen ilyen típusú hulladéklerakó még a világon sehol sem épült. Fennáll a veszélye, hogy egy ilyen beruházás megvalósulása esetén külföldről is ide szállítanák a hulladékot. Egyetlen állam sem teheti meg ugyanakkor, hogy más ország polgárainak, egészségének és az ő demokratikus jogainak a kárára oldja meg saját problémáját. Tavaly, az EU csatlakozás előtt pár nappal a magyar kormány aláírt egy olyan megállapodást, mely lehetővé teszi a magyar nukleáris hulladék Oroszországba szállítását.

Követeljük a magyar kormánytól, hogy ejtse az összes tervet, amely a kiégett fűtőelemek Oroszországba való küldését tartalmazza. Egy ilyen szállítás a magyar lakosságra nézve is nagy kockázattal járna, hiszen a legveszélyesebbnek minősülő nukleáris hulladékot olyan útvonalon szállítanák, amely nagy lélekszámú városokon haladna keresztül. Álláspontunk szerint a nukleáris hulladékok tárolása ma csak átmeneti lehet, mivel még nem találták meg a megnyugtató, biztonságos megoldást. Javaslatunk szerint addig is a keletkező nukleáris hulladékokat felszínközeli tárolókban kell őrizni.
További információ:
Ámon Ada, ügyvezető, Energia Klub tel.: 06-209-519-554
Csáki Roland, kampányfelelős, Greenpeace tel.: 06-209-532-225
Weinbrenner Gábor, szóvivő, Greenpeace tel.: 06-205-155-928

Kapcsolódó anyagok:

A 2,5 milliárdos kutatási előirányzatra a költségvetésben csak 1 milliárd szerepel

Nemzetközi atomtemető lehet Magyarország?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás