Hirdetés
Forrás: napi.hu

Oroszországban a Szibériában pusztító erdőtüzek bekerítettek egy különleges fontosságú nukleáris létesítményt, ami határozott intézkedésekre késztette a hatóságokat. Az erdőtüzet egyelőre nem sikerült kontrollálni.

Az orosz hatóságok regionális szintű rendkívüli állapotot vezettek be, miután az erdőtüzek veszélyeztetik az ország első számú atomfegyver-fejlesztési központját, amelynek kutatásait természetesen hétpecsétes titokként kezelik – adta hírül a Moscow Times az Interfax értesülését, amelynek forrása közvetlenül a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Az erdőtüzek a Nyizsnij Novgorod-i régióban pusztítanak, továbbá a szomszédos Mordovia orosz tagköztársaságban. Mindkettő nagyjából 500 kilométerre keletre található Moszkvától. A természeti katasztrófa augusztus elején kezdődött, és azóta nem sikerült megfékezni a lángokat. A tűz megközelítette Szarov városát, amely a szovjet idők óta zárt városként a katonaság nukleáris fegyvereinek fejlesztőbázisa.

Itt hozták létre az első szovjet atombombát, jelenleg nukleáris robbanófejekkel foglalkoznak, illetve feltételezések szerint itt fejlesztették ki a sokat emlegetett hiperszonikus cirkáló rakétákat, amelyek túl gyorsan ahhoz, hogy repülés közben ki lehessen iktatni őket. A tűzoltók a nehéz terepviszonyok miatt nehezen birkóznak meg az erdőtűzzel, mozgásukat még a 2010-es erdőtüzek után hátramaradt halott fák és a rossz időjárás nehezíti.

A napi.hu szerint számos tűzoltó repülőgépet bevetettek a küzdelembe, amelyeket a rendkívüli helyzet minisztériuma és a védelmi tárca mozgósított. Az előbbi illetékesei elárulták, hogy két további helikoptert küldtek a helyszínre, valamint egy újabb tűzoltó repülőgépet. Oroszországot hetek óta súlyos erdőtüzek sújtják részben a szokatlan szárazság, részben a Szibériában szokatlanul meleg időjárás miatt.

Nyitókép: erdőtűz a nukleáris kutatóváros, Szarov környékén Moszkvától kb. 400 km-re. forrás: remonews.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás