A rovat kizárólagos támogatója

Hazánkban is megjelent a nemzetközi zero waste mozgalom, egyre többen érdeklődnek a hulladékmentes életmód iránt. Azonban sajnos még mindig sok a tennivaló. Ehhez a gazdasági felfogást és modellt kell drasztikusan megváltoztatni. Ebben nyújt útmutatót és segítséget a Nulla Hulladék Hierarchia.

A hazai hulladéktörvényben is lefektetett hulladékhierarchia hátterében az a gondolat állt, hogy hogyan lehet a hulladékokat a környezetre és egészségre legkevésbé káros módon kezelni. Azonban a körforgásos gazdaság elmélete is azt mutatja, hogy ez sajnos nem elég ahhoz, hogy valóban fenntarthatóságról beszélhessünk, hiszen a jelenlegi hierarchia is a lineáris gazdasági modell része. Azonban a hulladék útja nem a kukában kezdődik, hanem ott, hogy az adott termék előállításához nyersanyagokat bányásztak ki, erőforrásokat használtak fel. A hulladék pedig nem más, mint rosszul hasznosított, elpazarolt erőforrás.

A Nulla Hulladék Hierarchia az értékmegőrzést helyezi a középpontba, azaz hogy erőforrásaink értékét megőrizzük a gazdaságban az elkövetkező generációk számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan termékeket és csomagolásokat tervezünk és állítunk elő, amelyek tovább maradnak a gazdaságban, nem hulladékként, hanem anyagok és termékek formájában. Ebből kifolyólag az új hierarchia első foka, ami a fő prioritásnak kell lennie, az a hulladékok kitervezése a rendszerből a fogyasztási szokások befolyásolásával, az üzleti modellek átgondolásával és hulladékmentessé tervezésével.

Hulladékgazdálkodás helyett erőforrás-gazdálkodás.

Az új szemlélet nagy érdeme az értékmegőrzés mellett az, hogy a hulladékgazdálkodók mellett bevonja azokat a gazdasági szereplőket is, akiknek szintén felelősségük és feladatuk van a hulladékcsökkentésben pl. döntéshozók, gyártók és nem utolsó sorban a fogyasztók. A fogyasztóknak pedig sokkal nagyobb ráhatásuk van a gazdaságra, mint az elsőre gondolnák, hiszen vásárlói szokásaikkal, döntéseikkel a gyártók felé is üzennek. A Humusz Szövetség „Úton a nulla hulladék felé” c. projektje is abban kíván segítséget nyújtani, hogyan lehet otthon elkezdeni a hulladékcsökkentést.

„Az utóbbi években több workshopot is tartottunk a lakosság számára, ahol a hulladékproblémát mutattuk be, illetve azt, mi mindent tehetünk a hétköznapok során a hulladékcsökkentés érdekében” – mondta Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke és nulla hulladék programvezetője. „A beszélgetések során sokszor jött elő problémaként az információhiány, ami a környezettudatos vásárlást, a megfelelő minőségű szelektív hulladékgyűjtést akadályozza. Bár egyre többet hallunk a műanyagszennyezés problémájáról, egyre több alternatíva érhető el – gondoljunk csak a sorban nyíló csomagolásmentes boltokra! –, és egyre több ember szeretne aktívan is tenni, nehéz eligazodni az információs zajban. Tevékenységünk során ezért fektetünk nagy hangsúlyt a szemléletformálásra, az oktatásra és tájékoztató anyagok készítésére.”

Sose volt még ilyen népszerű a Műanyagmentes Július kampány sem, és jóllehet hatását és eredményeit nem lehet látni azonnal, az elvitathatatlan tény, hogy megmozdult valami a lakosságban: szeretnének tenni egy fenntarthatóbb jövőért. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy a nulla hulladék szemlélet ne csak az életmódban, de a döntéshozatalban és a gazdaságban is megjelenjen.

Részletek a Humusz Szövetség honlapján >>>

Nyitókép: szelektív hulladék káosz Szentendre 2019 Munkácsy Béla

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek