Hirdetés

Interneten bocsátotta árverésre egy partra vetődött ámbráscet tetemét egy kanadai halászfalu, mivel nincsenek megfelelő eszközeik a test eltávolítására. Az eBay azonban leállította az árverést, mert szabályzatuk szerint oldalukon mind az élő, mind a halott állatok árusítása tilos.

Az MTI szerint a bálna tetemére tegnapig már tucatnyi ajánlat érkezett, a legmagasabb kétezer dollár, azaz mintegy 440 ezer forint volt. A 12 méteres ámbráscet teteme egy hete sodródott partra az új-fundlandi St. George községben. Az ezerfős falu saját bevallása szerint nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy eltávolítsa az oszlásnak indult tetemet, a kanadai halászati hatóság pedig visszautasította a segítségnyújtást. A falu vezetősége az oszlás következtében fellépő erős bűztől tartva döntött az árverezésről, bár Peter Fenwick polgármester azt mondta: „ingyen is odaadnánk a bálnát, ha a felelősséget is átvállalnák érte”.  A hideg időnek köszönhetően a tetem még jó állapotban van, s a polgármester most abban reménykedik, hogy sikerül felkelteni valahol a nagyvilágban egy múzeum érdeklődését a bálna iránt.

A 60 tonnás bálnatetemben lévő metángáz miatt a dög bármikor fel is robbanhat, bálnabelsőséggel beterítve a közelben mindent. A gáz már rendesen felfújta a 25 méter hosszú állatot, lassan inkább hasonlít egy léggömbre. Egyáltalán nem biztos amúgy, hogy robbanni fog a bálna, szakértők szerint valószínűbb, hogy egyszerűen leereszt majd, mint egy lufi. Azt, hogy felrobbant-e már a bálna, ezen a rendkívül informatív honlapon lehet követni.

Két másik új-fundlandi falu is hasonló gondokkal küzd, miután két kék bálnát mosott náluk partra a víz. Az egyik állat teste az oszlás során felfúvódott, ezért a robbanás veszélyétől tartanak Trout River falu lakói. Egy ontariói múzeum szakértőket küld a térségbe, hogy biztonságba helyezzék és a tudomány rendelkezésére bocsássák a veszélyeztetett fajok listáján is szereplő állat tetemeit.

Így robban a "bálna lufi"

Az USA Oregon állama (azon belül is a tengerparti Florence város) a természeti katasztrófák elhárításában a legjobb: 1970. november 12-én egy 14 méter hosszú, 7.300 kilós ámbrás cetet vetett a partra az óceán, ahol rövid szenvedés után elpusztult. Felmerült, hogy esetleg eláshatnák a parton a dögöt, de félő volt, hogy a víz kimossa + egy akkora gödröt kikubikolni is elég nagy meló lett volna. A haditengerészettől érkezett aztán a tuti tipp, hogy esetleg fel lehetne robbantani. Szóval a terv nagy vonalakban az volt, hogy szétrobbantják, aztán a sirályok meg a rákok 1-2 hét alatt eltakarítják a kisebb maradványokat. Belepakoltak 500 kiló dinamitot (ezt úgy képzeljük el, mint amikor a pekingi kacsát készíti az ember és a segglukán keresztül kisomfázza fokhagymával a hasüregét), aztán valószínűleg „Fire in the hole!” kiáltással megnyomták a piros gombot.  A hatás elképesztő volt: a bálna véres-zsíros cafatjai 250 méteres körzetben mindent beborítottak, a nagyobb darabok pedig a közeli parkolóban több kocsit is összezúztak. A dögevő madarak (akiké az eltakarítás utolsó fázisa lett volna) a hatalmas robbanástól elmenekültek és hónapokig vissza se tértek. A legszebb, hogy mindezek ellenére is megmaradt a tetem kb. fele, ezt bulldózerekkel kellett eltakarítaniuk a rövidet húzó gépkezelőknek.
Aki idáig eljutott az olvasásban, az bónuszként megnézheti a robbantásról a videót, ilyet még a Monty Python se csinált:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás