A rovat kizárólagos támogatója

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender meghirdetésére. Az új kiírás várhatóan 2020 júliusában jelenik meg évi 800 millió forint keretösszeggel, a korábbiakhoz hasonlóan nagy érdeklődésre lehet számítani.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020. március 27-én tette közzé a 2019. szeptemberében meghirdetett első METÁR kiírás eredményeit. Az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok száma meghaladta a 160-at, ezek közül 72 pályázat került ki nyertesként, akik 15 éven keresztül részesülhetnek majd villamosenergia-termelés támogatásban. A METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender meghirdetésére.

„Az új pályázati kiírás előreláthatóan 2020 júliusában válik elérhetővé, és ha az első METÁR pályázat ütemtervéből indulunk ki, akkor vélhetően télen fog lezárulni. A METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok nagy száma miatt, a második METÁR tender során meghirdetett támogatás energiamennyisége növekedni fog, így összesen 390 GWh áram mennyiség tekintetében fognak győztest hirdetni” – mondta dr. Gyurity Bránkó, a Deloitte Legal energetikára szakosodott ügyvédje.

Az 1 MW alatti kategóriában évi 40 GWh mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 50 MW-ot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az 1 MW és 50 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriában évi 15 GWh/év, a nagyobb csoportban 175 GWh/év a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

„A Deloitte a második METÁR kiírás esetén is jelentős érdeklődésre számít a fejlesztők és befektetők részéről, elsősorban naperőmű projektek esetén, hiszen a támogatással kedvezőbb megtérülés érhető el és kiszámíthatóbbá teszi a piaci árak volatilitásával szemben a cash flow-t” – mondta Pazsiczky Tamás, a Deloitte energetikai tanácsadó csapatának igazgatója.

2022 augusztusáig összesen öt új METÁR-tender meghirdetése várható. A tervek szerint az új felhívásokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) félévente írja ki, alkalmanként évi 300-500 GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás