Hirdetés

Most van a hajrája az EU források felhasználásának, több helyről hallani, hogy Magyarország teljesen nem tudja felhasználni az EU-tól kapott összegeket. Másrészről viszont az is több helyen előfordul, hogy döntés előtt álló, előkészített – egyébként megfelelő pontot elért – projektek csak tartaléklistára kerültek. Nyertesek viszont nincsenek.

Ennek hátterében egyes esetekben forrásátcsoportosítási szándék húzódik meg, mellyel a korábban egyeztetett célra meghirdetett konstrukciókban, a pályázati projektek benyújtása után, egy kormányhatározat alapján elvonják a forrásokat és más témára, így például kistelepülések közötti úthálózatok fejlesztésére csoportosítják át. Ezzel a pályázati kiírások több éves előkészítő munkája, a pályázók jelentős idő-, energia és pénzbefektetéssel történő előkészítő tevékenysége és a projektgazdák részéről a pályázati rendszerbe vetett bizalom foszlik semmivé.

Az átcsoportosítás több régiót is érint – köztük a Nyugat-dunántúli, Közép-dunántúli, Dél-dunántúli és a Dél-alföldi Régiók pályázati kiírásait. A forrásátcsoportosítással várhatóan nem kapnak támogatást az alábbi témákban beadott pályázatok: Balaton-felvidéken a Balaton törvényben foglaltak betartása miatt elengedhetetlen szennyvízcsatornázás, a hirtelen lezúduló nagy esőzések miatt szükségessé vált csapadékvíz-elvezetése, a lakosság bevonásával, partnerségben előkészített önkormányzat-civil együttműködésű környezetvédelmi akciók, közösségi közlekedési projektek, a kerékpárút-fejlesztések, illetve pl. a balatonkenesei vasútvonal mentén szükségessé vált partfal-rekonstrukció. Ezek az elmaradó projektek több százezer lakos életminőségét javíthatnák.

„Bőven vannak a tartaléklistára került projektek között olyanok, melyek csak a rajtpisztoly eldördülésére várnak, és nem csupán lekötni tudják az uniós forrásokat, hanem hasznos és sürgős fejlesztések valósulhatnának meg velük. Most áttenni a forrásokat útfejlesztésre kockázatos és értelmetlen, mivel ezek nincsenek előkészítve, ill. a megvalósításhoz szükséges útépítési kapacitás rendelkezésre állása is kérdéses.” – tudtuk meg az EU források felhasználását figyelemmel kísérő Regionális Operatív Program Monitoring Bizottságának környezetvédelmi civil tagjától, Mátyás Mónikától.
A ma Debrecenben tartandó bizottsági ülésen várhatóan napirendre kerül a téma.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás