A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület , mint a legrégebbi és legnagyobb tagsággal rendelkező hazai természetvédelmi civil szervezet aggodalmát fejezi ki az európai uniós Natura 2000 természetvédelmi hálózat magyarországi kijelölésével kapcsolatban.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a legrégebbi és legnagyobb tagsággal rendelkező hazai természetvédelmi civil szervezet, valamint a BirdLife International magyar tagszervezete aggodalmát fejezi ki az európai uniós Natura 2000 természetvédelmi hálózat magyarországi kijelölésével kapcsolatban.
Egyben kéri a tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy biztosítsa a Natura 2000 területek mielőbbi, ugyanakkor szakmai szempontok alapján történő kijelölését. A Natura 2000 hálózat területi listájának kihirdetése az EU csatlakozásunk követelménye volt, ennek ellenére még mindig nem valósult meg. Ez a hazai földtulajdonosokban, földhasználókban nagymértékű bizonytalanságot, és a természetvédelem állami intézményeivel szembeni fokozott ellenérzéseket kelt.

Emellett az uniós strukturális alapok befagyasztásán keresztül a késedelem Magyarországnak igen jelentős napi presztízs- és gazdasági veszteséget okoz. A Natura 2000 hálózat javasolt Különleges Madárvédelmi Területeinek listáját – az Európai Bizottság idevágó jogszabályait, iránymutatását, valamint esetjog gyűjteményét figyelembe véve – az MME a Természetvédelmi Hivatallal együttműködve 2002-ben már összeállította. Az érvényben lévő EU szabályozás alapján a Natura 2000 hálózat szakmailag indokolt teljes területe minimálisan az ország 20%-át teszi ki.

A nem megfelelő kijelölés Magyarország nem csak természeti, de kulturális, turisztikai, genetikai és mezőgazdasági potenciálját is veszélyezteti. Ugyanakkor kiemelkedő természeti örökségünkkel fenntartható módon gazdálkodva a Natura 2000 hálózat az ország fejlődése számára új utakat nyithat meg, számos tevékenység, és beruházás valósítható meg, ha azok nem veszélyeztetik a kijelölés alapjául szolgáló értékeket. Az MME több uniós részfinanszírozású LIFE – Nature természetvédelmi projekt kedvezményezettje, ezért lehetősége van az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságával történő közvetlen kommunikációra is.

A szakmai alapozó tanulmányokat mellőző kijelölés esetén élve ezzel a lehetőségével az MME az Európai Bizottságot azonnal tájékoztatni fogja a Natura 2000 hálózat kijelölésének eredményéről, és kezdeményezni fogja az Európai Parlament, illetve az Európai Bíróság idevonatkozó eljárásait is. A nem megfelelő kijelölés már több ország esetében járt az Európai Bíróság elmarasztaló döntésével, bírság kirovásával és a kijelölés kiegészítésének kötelezettségével.
Bízunk benne, hogy a természetvédelmi szakmai szempontból megfelelő, felelős döntés meghozatalával Ön is hozzájárul a további szükségtelen európai uniós megszorítások elhárításához, és Magyarország egyedülálló természeti örökségének fennmaradásához. Budapest, 2004. október 5.
Tisztelettel: Horváth Zsolt ügyvezető igazgató

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás