A rovat kizárólagos támogatója

Decemberben Nyíregyháza lakói szép színes kiadványt kaptak az ő felhatalmazásukból városukat vezető polgármestertől, amelyből sok egyéb mellett megtudták: „A zöld város nekünk nem csak szlogen, hanem komplex stratégia”. A helyi zöldek kíváncsian várják ennek a komplex stratégiának a részleteit. Hiszen fontos.

Aligha elképzelhető a hosszabb távú jövőnk egy zöld stratégia nélkül. Íme a Nyíregyházi Zöld Akciócsoport nyílt levele:

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagy várakozással vettük kézbe a 2020-as tevékenységeket bemutató polgármesteri beszámolót. Különösen örültünk annak, hogy a számos eredményt felsorakoztató évértékelésben a korábbiaknál hangsúlyosabban, immár két oldal terjedelemben volt szó a környezetvédelemről.
A sikerekhez és eredményekhez ezúton is gratulálunk.

A Zöld Akciócsoport részéről úgy érezzük, fontos lépések történtek, ám nyilvánvaló, hogy még sok a tennivaló és feladat egy igazán zöld város kialakításához. Mindezt a magunk őszinte, kritikus, ugyanakkor építő jellegűnek szánt észrevételeivel, megkereséseivel, önálló gondolatokkal, figyelemfelhívó és önkéntes megmozdulásokkal szeretnénk előmozdítani. Ezúton is megragadnánk az alkalmat, hogy azt kívánjuk minden nyíregyházinak, így magunknak és Önnek is, hogy a további „zöld lépések” esetében minél eredményesebb legyen az együttműködés.

A polgármesteri beszámoló 12-13. oldalán azt olvashatjuk: „A zöld város nekünk nem csak szlogen, hanem komplex stratégia”. Ezt a gondolatot rendkívül előremutatónak tartjuk, hiszen egy ökológiai- és klímakatasztrófa még talán visszafordítható stádiumában élünk, amikor minden politikai vezetés kiemelt feladata kell legyen a jövő generációk megvédése. Feltétlenül szükség van városi szinten is egy olyan komplex stratégiára, ahol világosan megfogalmazódnak mindazok az irányelvek és konkrét lépések, amelyek ellensúlyozzák a pénzügyi és hatalmi-politikai önérdekek mindama befolyását, amelyek rendre felülírják mindannyiunk közös, hosszú távú érdekeit.

Mik ezek a közös érdekek?

A növekvő zöldfelületek, kiegyensúlyozottabb városklíma, kevesebb térkő és beton, tisztább levegő, minimalizált hulladék, kevéssé motorizált forgalom, helyi termelésre alapozó ökológiai élelmiszerbiztonság, kiegyensúlyozott talajvízszint, egészséges talaj, és általában a fenntarthatóság. Olyan komplex stratégiára van tehát szükség, amely erős szakmai megalapozottságra épülve már tartalmazza a következő évekre vonatkozó előirányzott, ütemezett, világosan megfogalmazott lépésekből álló akciótervet.

Kérdésünk tehát ezzel kapcsolatban, hogy pontosan mit takar a kiadványban említett „komplex stratégia”?
Azonos a készülőben levő Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel, vagy pedig egy attól független komplex stratégiáról van szó?
Milyen módon lehet betekintést nyerni ebbe a stratégiába, melyek a fő elemei, lépései, hol tudnak ebbe bekapcsolódni a civil szervezetek, lakosok?

Kérjük, amennyiben ez a komplex stratégia létezik számunkra is hozzáférhető formában, úgy szíveskedjen azt megosztani velünk is, hogy esetleg megismerhessük azokat a pontokat, amelyekben hatékonyan együttműködhetünk.

Köszönettel, és eredményes, boldog új esztendőt kívánva:
Nyíregyházi Zöld Akciócsoport

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás